Geçen hafta köyden elma geldi.Bu sefer hepsini katı meyve sıkacağında sıktım,tahminimce 3-4 lt arasında sıvı çıktı.8 lt lik cam kavonaza doldurup bir su bardağı kadar şeker katıp iyice karıştırıp,ağzına bez lastikledim.Bu aşamada meyvenin suyunu köpüğünden ayırıp,sadece suyu ile mi kurmalıyım kararsız kaldım.İllaki köpüğününde bir faydası olur deyip köpüğünü de ekledim(bayağı kalın köpük tabakası).Elma suyundan sirke yapıpta köpüğünü kullanan var mı,sizcede kullanılmalı mı?
Meyve ile kurarken üstlerindeki bakterilerle mayalanıyordu sirkemiz.Meyvenin suyunu sıkınca posasındaki bakteriler sıvıya geçiyordur inşallah,yoksa mayalanma kısmında sıkıntı yaşamayalım.Gerçi her şekilde mayalanma gerçekleşiyor gibi görünüyor,ilk elma suyu ile yaptığım kendiliğinden mayalandı.
Bu sene başlamama rağmen baya değişik meyvelerle ve değişik şekillerde sirke denemesi yapıyorum.Bu sene olmazsa bile önümüzdeki sene köpüğünü süzüp sade meyve suyu ile de deneyeceğim,en sağlam fikri o zaman edinebilirim sanırım.
Bu defa meyve posalarını atmadım,herkes meyve kabukları ile kurmuş bende deniyeyim dedim.8 lt lik kavanozu elma gibi yarıdan fazla doldurdum ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Suyu doldurdukça posalar suyu emdi,yarısını boşalttım ama gene koyu,kepçeyle zor karışıyor.Bugün kuralı 3 gün oldu,akşam elma suyundan olanın ağzına eldiveni geçireceğim.Posanın olduğu kavanozun en az yarısını boşaltıp tekrar su ve şeker ekleyeceğim bir kaç gün daha ağzında bez ile bekleteceğim.
Neden bu kadar detaylı anlattın derseniz,meyve posalarıyla kuracaklar benim düştüğüm hatalara düşmesinler diye.Eğer meyveyi sıkıp posalarıyla ayrı kuracaksanız,8 lt bir kavanozunuz var ise en fazla 2 lt posa koyun,suyu koydukça emecek çünkü.
Kasımın 2 sinde kurduğum sirkelerden bir elma sirkesi diğerlerinden daha uzun sürsede bugün gaz çıkışı sona erdi (diğerleri 3 gün önce gaz çıkışını sonlandırmıştı)akşam onunda eldivenini çıkaracağım.Kasımın 7 sinde kurduğum nar,kavanozun içinde ezdiğimdenmidir bilmem ama ilk aşamayı en hızlı tamamlayan sirke oldu(8 gün kadar).
İşin özeti,ilk parti sirke çalışmalarımda,ilk aşama bütün kavanozlarda18 gün içinde sona erdi.Şimdi sonucu bekliyorum büyük bir heyecan ile.
|