Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdinc alp
sn kuzucu ben zaten açık alan çiftçisiyim o konuda problem yok satış konusuna gelince karla zarar kardeştir bu yıl çilek 2 tl de oldu şu an 12 tl göbek marul 075 te olur 1.50 de bunda bir sıkıntı yok benim derdim akan su kültüründe problemmi çıkıyor üretilemiyor yoksa 6 ay üretiliyor 6 ay üretilemiyormu problem ne nerde bu işi deneyen insanlar toprakta yapılan çilekle topraksız çilegin tonajımı aynı neden kimse yok forumda ben 2 yıldır topraksız su kadar cilek yapıyorum suda marulu becerdim diyen imkanınız varsa deneyin diyen sıkıntı bu şimdi anladıgım kadarıyla siz topraklı yapıyorsunuz şimdi size sorsam ben ayrıntısıyla anlatırsınız dimi artısını eksisini dimi mesele bu sevgi ve saygılarımla
|
Merhaba
Nacizane fikrimi yazmak istiyorum.
Topraksız tarımın çıkış amacı, yetersiz, verimsiz, mevsimsel özellikleri uygun olmayan topraklarda üretim...
Sizin toprağınız verimli ve mevsiminiz uygun ise topraksız üretimin size kazandıracağı fazla birşey yok.
Forumda topraksız tarımda neden ilk zamanlar yazanlar sonra kayıp oluyorlar mevzusuna gelirsek. İlk heves yazmak ve göstermek güzel oluyor. İşler yoğunlaştığında foruma ve görsellere vakit ayıracak zaman bulunamıyabilir. Ayrıca işleri rast gitmeyenlerde aynı şekilde bu işi bırakmış olabilirler.
İzmir yöresinde takip ettiğim topraksız üretim yapanlar bu işten çok büyük paralar kazanamıyorlar. ( 1-2 Tane çok büyük üretim yapanlar hariç, onlarda sürekli ihracat üzerine çalışıyor. Örnek : Agrobay )
Dediğim gibi toprak ve mevsimsel özellikleriniz sizin üretim yapacağınız ürüne uygun ise topraksız yapmanın bir anlamı yok. Bunun ilgili üniversite araştırmaları mevcut.
Şunu yapabilirsiniz belki mevsim dışında üretim yapacak olursanız ( Kışın domates, yazın marul gibi veya çok başka birşey... ) bir miktar artı yönde gelire geçersiniz. Ancak o işide Türkiyedeki sera sistemlerinin çokluğu ve hep aynı ürünün ekilmesi ile fazla bir kazanç elde edemezsiniz. Farklı üründe belki...
...
Benim gözlemlerim böyle...