şiş köfte (hacının kebabı)
Kuzu kaburganın döş kısmını sıyırtıyoruz kasaba ( göveçlik et diye kemikli olarak satılan ucuz bölümü kaburganın). Normal büyüklükte olan bir yarım kanattan sıyrıldığı zaman 600 gram civarında kıymalık et çıkar ki üç kişiye rahat rahat yeter. Yarıya yakını yağ olan bu eti tek sefer çektiriyoruz kıyma yaptırırken.
Kıymayı sadece tuz ekleyerek (tuzun dağıtılmasını sağlıyacak kadar- azıcık) yoğuruyoruz. Baş parmak büyüklüğünde aldığımız parçaları yarım santim enindeki şişlere en çok üç tane olacak şekilde takıyoruz. ( Şişe takamam diyenler için altta ilave izahat yazılacaktır). Şişleri buz dolabında dinlenmeye bırakarak yardımcı malzemelerin hazırlanmasına geçiyoruz.
Bir büyük soğanı ortadan ikiye ayırdıktan sonra enlemesine doğrayarak bir kap içinde tuzla yoğurmak suretiyle epeyce öldürüyoruz.
Bir demet maydanozu ince ince doğrayarak ayrı bir kapta bekletiyoruz. Mangal yandıysa kişi başına ikişer adet domates ve biberi ateşe şiş ile uzatıyoruz.
Kişi başına birer adetten az olmamak üzere ince hazırlattığımız lavaşları küçük kareler şeklinde keserek kenara koyuyoruz.
Küçük bir kaba köfteler pişince eritmek üzere iki yemek kaşığı kadar tereyağ koyarak beklemeye alıyoruz.
Şişleri ateşin üzerine alarak köfteleri pişirmeye başlıyoruz. Bu arada pideler büyükçe tabaklara alınarak üzerlerine bolca öldürülmüş soğanlar dağıtılıyor. Tabak kenarına domates ve biberler yerleştiriliyor. Köfteler pişince pidelerin üzerine dağıtırken eritilmiş tereyağ hepsinin üzerine gezdirilerek maydanozlar en üste ekleniyor. Yanına ayran olursa güzel olur.
Köfteleri şişe dizemeyenler büyük bir palamut şekline getirdikleri köfteleri ızgaraya koymak suretiyle kebabı yapabilirler. Bu kebapta yaşanacak en büyük sıkıntı kıymadaki yağların kömür ateşine damlayarak yanması ile oluşacak aşırı dumanla etrafa ciddi zarar vermesidir. Bunun çözümü ızgarayı biraz özel seçmekten geçmektedir. Yani şiş olmayacak ( kebabın aslı şişe dizilen köfte olmasına rağmen) ancak tel ızgarada uygun değil. İki parmak enindeki ızgaralardan yaptırıp ızgaranın bir tarafı biraz yükselecek alt tarafa tenekecilerde satılan yağdanlık alınacak, köftenin yağı ateşe akmaktan alıkonmuş olacak. Bu yağı isterseniz pidelere akıtabilirsiniz ki tereyağdan daha büyük keyf alınır.
Kebabın aslı hala Aydında merkezde İş bankasının arkasındaki arastada çalışılmakta olan Hacının oğullarının torunu tarafından yapılmaktadır. Dükkan 1878 yılından beri kendini muhafaza edebilmiş nadir bir tarihi eser durumundadır. İnternetten resimlerini görebilirsiniz.
Geçen sene yaptığım kebaptan bir fotoğraf aşağıya ekleyeceğim. Bu kebap iyi yapılırsa yanına çok az kebap yanaşabilir.
Düzenleyen hosseda : 15-11-2016 saat 11:06
Neden: başlıkta değişiklik için
|