Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak
Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.
Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.
|
Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.
Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?