View Single Post
Eski 08-11-2016, 12:19   #3029
akçabardak
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Sayın Akçabardak, afiyetle yiyin inşallah.

Zeytinlerin salamura suyunu nasıl hazırlıyorsunuz? Daha önce bir türlü tutturmadık. Son araştırmalarımıza göre % 8 - 10 aralığında tuzlu su hazırlamayı tavsiye ediliyor. Siz nasıl bir oran kullanıyorsunuz acaba? Zeytinler uzun süre dayanıyor mu? Bizimkiler bir süre sonra yumuşuyor çöpe gidiyordu.

Sn. kerkenez, Bizim zeytinimiz Domat zeytini geçen seneye kadar salamurasını ben de bir tülü tutturamıyordum, her söylenenleri denedim ama dediğiniz gibi zeytinler yumuşuyordu.

Geçen sene tesadüfen pazarda bir bayana durumu anlattım, zeytin konusunda biraz sohbet ettik, bana söylediklerini aynen yaptım ve ilk defa zeytinlerim çok güzel oldu, hiç yumuşama olmadı.

5 litrelik pet su şişesine: 5 çorba kaşığı iri tuz, 3 çorba kaşığı limon tozu,
1.5 çorba kaşığı toz şeker, aldığı kadarıyla dinlenmiş musluk suyu.

Çorba kaşığı silme değil, çok tepeleme de değil ikisinin ortası.

Bu şekilde uzun bir müddet bekliyor 1-2 ay kadar, zeytinler sap sarı oluyor, daha sonra bir tanesini yemek için açıyorum 2-3 su değişimi yapıyorum 2 günde bir acısı çıksın diye.

Her su değişimde zeytin dolu pet şişeye suyunu doldurup, temiz bir kaba o suyu geri döküyorum, o suya ağız tadına göre tekrar tuz ve limon tuzu koyup iyice karıştırıp eridikten sonra tadına bakıp zeytinlerin üzerine salamurayı geri pet şişeye dolduruyorum.

Diğer zeytinler hiç açmadan ilk suyu ile kenarda bekliyor, ilk açtığımız bitmeye yakın 2. şişeyi açıyorum ve aynı işlemi yapıp sofraya hazır oluyor.

Sonra da afiyetle çerez gibi yeniyor.

Buyurun; geçen seneden kalan son zeytin
Name:  DSCF9935.jpg
Views: 551
Size:  28.2 KB

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön