View Single Post
Eski 07-11-2016, 12:55   #566
aydemiraydın
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
YOĞURDUN TADININ GÜZEL OLMASI ONUN SAĞLIKLI OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ!
Bunun en iyi örneği endüstriyel yoğurtlardır. Ekşimeyen ama küflenen endüstriyel yoğurdun tadı hala güzeldir. Yoğurdun tadının güzel olması küf barındırmadığı anlamına gelmez.
BU KONU SADECE YOĞURTLA DEĞİL, KEFİR VE KOMBU ÇAYI İLE DE İLGİLİDİR
Her seferinde güvenilir bir kaynakktan taze ve sağlıklı yeni maya kullanılmalıdır. Aksi takdirde ürünün zararlı mikrop içerme olasılığı artar.
PEKİ SAĞLIKLI YENİ MAYAYI NASIL BULACAĞIZ
Maya, kurutulmuş bakteri olarak marketlerde satılmaktadır. Bu mayaların bir avantajı daha vardır. Mutfakların steril olmayan koşullarında tekrar tekrar üremeye ve diğer mikroplar karşısında varlığını korumaya çalışan yoğurt bakterilerinin sayısı azalır ve gücü düşer. Bunu istemeyiz, çünkü o güce ihtiyacımız var, yoğurdu bu nedenle yiyoruz. İçimizdeki zararlı bakterilerle savaşıp onları yensin, yok etsin diye. Daha baştan "yorulmuş" bir savaşçıyı görevlendirmek, içimizdeki savaşta etkili olmayacaktır. Yani bir önceki yoğurttan alınan parça ile yeni yoğurt yapmak illa tehlikeli değil ama sağlığa faydası giderek daha az olacaktır. Karınca yumurtası, kozalak, çiğ tanesi, tahta kaşık, yeşim taşı, nohut kullanarak yapılan mayalar güvenli değildir. Ya bulaşma riski vardır ve ortaya zararlı bakterileri de içeren bir yoğurt çıkar, ya da yoğurdun yararlı bakterileri patojen bakterileri yener ve ortaya yenmesinde sakınca olmayan bir yoğurt çıkar ama daha yemeden yorulmuş olan bu bakterileri yediğimizde içimizdeki savaşta bu yoğurdun pek yararını göremeyiz.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön