SAĞLIKLI YOĞURT NASIL MAYALANIR?
Yoğurdun mayalanmasını sağlayan iki bakteri vardır. ''Lactobacillus bulgarius '' ve ''Sterptecoccus termophilus''. Ancak saf ve izole edilmiş bakteriler ile sağlıklı bir yoğurt mayalanabilir. Bu bakteriler doğal flora içinde çeşitli bileşenlerle birlikte bulunabilirler
Sütün içinde bulunma ihtimalleri yüksektir. Çam kozalağı, karınca yumurtası
vb gibi yöntemlerde ortaya çıkan yoğurt muhtemelen zaten sütün doğasında bulunan bu iki bakteri satesinde mümkün olmaktadır. Ancak izole edilmemiş saf bakterilen steril şekilde sağlanmadığı her durumda ortamda başka kötü bakteriler, mikroplar, virüsler, parazitler bulunabilir. Bu alınması gerekli olmayan bir risktir. Yörükler ayrıca yoğurdu tuzla yoğurarak içindeki zararlı bakterilerin ölmesini sağlarlar.
KÜF VE MANTARA DİKKAT !
Nohut kullanmanın en büyük tehlikesi mantar oluşumuna kaynaklık etmesidir. Mantar mayalar çok zor kontrolü olan mayalardır. Ekmeklerin hızla küflenmesi bundandır. Ekmekte küfün önlenmesi için hafifte olsa kızartılması doğru bir yöntemdir. Turşuları kurarken içine nohut konulması yanlıştır. Başka hiç bir fermentasyonda nohut ve benzeri bakliyatların, tahılların konulmaması gerekiyor. Ev ortamının şartları yeteri kadar steril olmadığı için önceki yoğurdu yeni yoğurtta kullanmak, önceki kefiri yeni kefirde kullanmak, önceki kombu çayından yeni kombu çayı yapmak aynı nedenle hep risklidir.