View Single Post
Eski 01-09-2007, 01:02   #14
kuru.umit
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2007
Peru Anıları (Ballestas adaları-3)

Dönüş yolunda dalgalar arttı ve teknemizin motorunda bir problem var. Fotoğraf çekmek için bir o yana, bir bu yana dönmekten alt üst olduk hepimiz. Son fotoları da aldık(foto 12). Bu sırada denizin azmasından dolayı tekne kaptanı acele ediyor. Doğal olarak arka taraf banyo yapar gibi neredeyse. Ve teknenin motoru stop ediyor. Teknemizin kaptanı Hektor, 15-20 dakika uğraştıktan ve tekne de biraz sürüklendikten sonra motoru düzeltiyor ve arka taraf ıslanmasın diye mavi bir branda çıkıyor ortaya. Branda yolcular “daha fazla ıslanmasınlar” diye üzerlerine seriliyor. Mazot ve pasifiğin yoğun kokusuna bir de brandanın naylon kokusu karışıyor. Bir ara artık pes ettim, rengim bembeyaz olmuş, hanım bile korktu. Ama değerdi be arkadaş dedim kendi kendime. Bu kelimeleri ,tüm Peru gezisi boyunca çokca söyleğimi şimdi anlıyorum.
Karaya dönüşümüzde, kahve, ananas suyu ve bira falan derken, ekip kendine geldi. Paracas'tan Nasca'ya gitmek üzere hareket ediyoruz. 2 saat sonra oradayız. Ama grup küçük ve kafa dengi, hele bir de rehberin baştan çıkmaya meyli olunca, yerel rehberi de kolaylıkla ayartıp, Paracas Ulusal Koruma Parkına sapıyoruz. Burada MÖ 7000 yıllarına giden yaşam izlerinin bulundugu bir müze var. Küçük, tek bir geniş odadan ibaret, ama İnka öncesi bu bölgedeki uygarlıklara ait çok sayıda kalıntılar var. Uzun kafaları olan insanların kafataslarını görüyoruz.(foto 13) Kafataslarındaki deliklerden o dönemde beyin ameliyatları yapıldığını anlatıyor rehberimiz. Tabii beyini bu hale getirilen insanların, sonucu ne oluyor, orası soru işareti.
Bir başka ilginç durumsa ölülerini fetus pozisyonunda ve dik olarak gömmeleri. Daha sonra Paracas Ulusal Parkı içinde deniz kıyısında bir lokantada (“La Tia Fela”/ “Teyzenin Yeri” ) okyanus balığından oluşan öğle yemeğimizi yerken hemen yanımızda ilerde sıkça karşılaşacağımız Peru'lu yerel müzesyenlerin çaldığı şarkıları dinledik (Foto 14). Ahh ! Bir de rakı olacaktı !
Evet ballestas adaları gezisi bu kadar. Galapagosun yalancısı böyleyse, gerçeği nasıldır kimbilir ?
Benim Peru lu küçük kızla bu gecelik bu kadar!! Ben bu kızı çok sevdim. Kendi gibi küçük laması ile bahşiş kopartmak için çok çabaladı. Bir taraftan bahşiş alacak, bir de dünkü fotoda gördüğünüz rakiplerine parayı kaptırmayacak. Bir foto çektirmek büyüğü-küçüğü 1 Sole (peru para birimi) patlıyor. Bir sole ne kadar mı ? yaklaşık 400 kuruş. Bakmayın siz iyi para verdik biz! Neden mi Machu Picchu nun yerini 1911 lerde yerlilerde den öğrenen Bingham 1 sole bu sırrı öğrenmiş. Yani bir foto için, 1 sole çok!!
Gezekalın.

Eklenen Resimler

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön