Buğday sebebiyle gluten allerjisi ve gluten hassasiyetlerinin son yıllarda çok arttığını duyuyoruz. Öyle ki, acaba gizlice GDO'lu buğday yapıldı da bu sebeple mi buğday sebebiyle akut allerji vak'aları çok sık görülmeye başlandı diye merak edenler olmuş.
Sonuç, hayır, buğdayda gizli tutulan bir GDO hadisesi yok ancak sebep daha da dehşet verici. Sebep gluten allerjisi filan değilmiş.
Konvansiyonel buğday üreticileri tarladaki buğdayın büyük kısmı hasata geldiğinde tüm tarlaya round-up (glyphosate) uyguluyorlarmış. Böylece bir kaç gün içinde tarladaki tüm buğday bitkisi ölüyor, ölürken de can havliyle henüz olmamış tohumlarını olgunlaştırıyorlarmış. Bu sayede çiftçi daha yeknesak, kısmen de daha fazla ürün alıyormuş.
Bunun başka bir sonucu ise hasattan sadece bir kaç gün önce yapılan uygulama sebebiyle elbette hasat edilen buğdayda çok yüksek bir glyphosate kalıntısı oluyor. Bazı ülkelerin çoktan yasakladığı glyphosate ülkemizde her yıl tonlarca satılıyor. Ülkemizde buğday hasatı öncesi tarlaya uygulayıp uygulamadıklarını bilmiyorum. Muhtemelen yapan vardır, üstelik yasak olduğunu da sanmıyorum, ancak ne oranda olduğunu bilmiyorum.
Başta alzheimer, otizm, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, kanser
vb. kronik hastalıklarla ilişkilendirilen glyphosate maddesinin yağan yağmurda, insanların idrarında bile bulunmasına şaşmamak lazım.
Kaynaklar:
The Real Reason Wheat is Toxic (it's not the gluten) | The Healthy Home Economist
The Real Reason Why Wheat is Toxic to the Human Body Will Shock You! (It’s NOT the Gluten!) - ORGANIC AND HEALTHY