View Single Post
Eski 08-10-2016, 19:05   #973
dongyul
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2015

Trabzon Hurması

- Öyle bir meyve düşünün ki her şeyi tüketilebiliyor bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor... Tüm dünyada hemen hemen tanıyor... Çinliler "Shi zi", Koreliler "Kam", Japonlar "Kaki", Taylandlılar "Plam" olarak adlandırıyor, biz Türkler gene farkımız tarzımız demişiz ve adını Trabzon'a atfetmişiz...

Name:  trabzon-hurmasi-nasil-yetistirilir_646x340.jpg
Views: 947
Size:  51.0 KB

Uzak doğuda çok fazla popular, meyvesi direk olarak, kurutularak, sirkesi yapılarak tüketiliyor, en keskin kaliteli sirkenin bu meyveden yapıldığı söyleniyor...

- Açık konuşmak gerekirse taze meyve halini hiç sevmem ancak kurusu çok güzel ve aroması mükemmeldir.

İlk defa Kore'de kurusunu yedim ancak çok kuruydu keşke biraz ıslatsalar daha güzel olacağını söylemiştim birazcık sıcak suda tutulduğunda daha da güzelleşti... Daha sonra 2 gün önce yediğim en güzel kurutulmuş hurmayı Sayın Meyveli Tepe'de yedim yumuşacık ve tadı mükemmeldi.

- Gel gelelim bu hurma nasıl kullanılır, nasıl kurutulur,

Bir çoğumuzun bildiği gibi hurma ağaçları bir anda meyvesi olgunlaşır ve çok fazla meyve verir, eğer zamanında toplanmazsa ağaç üstünde zar ziyan olur gider...

Örneğin; iki genç ağaçtan 100 kiloya yakın meyve çıktı. Ya hemen satıp elden çıkartmalısınız ancak fiyatı ucuzdan gider ya da kurulup kış boyu tüketirsiniz en zor kısmı bozulmadan sirke yapmak.. Sirke işine bir kere girdim ancak işin içinden çıkamadık benim için en kolayı kurutmak...

Kurutma işlemleri;

Trabzon hurmaları sertleri ve turuncu olanları toplanır.
Kabukları soyulup, iplere bağlanır kaynamış suda 10 sn bekletilir.

Name:  3fedbd85-0a1a-4af5-982f-ce9490c9840b.jpg
Views: 907
Size:  41.5 KB

Rüzgar alan, yağmur görmeyen bir yere asılır... Kuruma işlemi en az 1.5 - 2 ay sürer...

Name:  c2746012-181a-4fb4-b50d-85a2bfe8352e.jpg
Views: 887
Size:  51.7 KB

Burada tüf nokta; kurutmak için asılan hurmaların etrafında sinek olmaması eğer sineklenme varsa birşeylerin ters gittiğinin belirtisidir... (Bu bilgiyi de Sayın Meyveli Tepe'nin sevgili eşinden öğrendim.)

Kurumuş hali;

Name:  60881744656.jpg
Views: 893
Size:  36.9 KB

Not: Hurmaları soyarken çıkan kabukları kompost kutunuza koymayı unutmayın solucanlar severek tüketiyor...

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön