Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı
Sarah Gold'um bir aydır çok keyifsizdi, alttan iki yaprağı köke yakın kısmından yumuşayıp düştü.
Daha sonra ortadaki yaprak yumuşadı, görünüşe göre hiç bir hastalık belirtisi yok, havalandırma, sulamada problem yok.
Sonunda dayanamadım saksıyı boşalttım.
Birçok kök kurumuş, canlılığını yitirmiş, hepsini steril bir makasla kesip uzaklaştırdım.
Daha sonra yarım litre suya bir tatlı kaşığı oksijen koyup sağlam kalan üç kökü güzelce yıkadım.
Alt kısmına taş, üstüne su koyduğum derince bir kaba bitkiyi yerleştirdim.
Şimdi aydınlık ve havadar cam önünde, bugün 4. gün.
Alttaki iki yaprak sanki biraz toparladı ama ortadaki yaprak hâlâ cansız gibi.
Renginde ve dokusunda bir şey yok.
Başka ne yapabilirim?
Eklenti 629412
Eklenti 629413
Eklenti 629414
Eklenti 629415
|
Sn.Adalet Yağcı,
Phalaenopsis Sara Gold üzerinde maalesef çok durulmuş bir bitki değil. Bu çıkarımı equistris in phalaenopsis database i ve phalaenopsis üzerine bigleaforchids üzerinden yapabiliyorum. Normalde orkidenin türüne bakar ona göre karakteristik analizi yaparız fakat bu orkideyi yapı marketinden aldıysanız şu açıdan şanslısınız. Yapı marketlerinde satılan her orkide tanımsız yani Noid orkidelerdir; görseli bir türü anımsatıyor olsa bile küçük detaylar onun karmaşık (ve tanıyamadığımız) geçmişini ele varır (kendi sayfamdaki ikinci phalaenopsis fotoğrafında görebileceğiniz üzere). Bu da demek oluyor ki orkidenizin kendine mahsus sevdikleri yok (en azından spesifik diyelim

) Şayet satılan mekanda Sara Gold adıyla aldıysanız ve bu ad gerçek adıysa ( genelde Noid orkideler isim tamlamalı adlarlada satılabiliyor fakat bu ismin bir türle ilişkisi yok) o zaman Sara Gold ne istere bakacağız.
Sn. Ziya Soner'in orkide karışımı en sevdiğim karışımlardandır. Kendisi karışımına yanlış hatırlamıyorsam ağaç kabuğu,drenaj için küçük taşlar, sünger parçaları ve paket koruma için kullanılan bilyeleri kullanıyordu. Sadece taş kullanımını genellikle görmediğim ve bilmediğimden olası etkilerini bilmiyorum fakat genele uymakta her zaman fayda var. Ayrıca bir diğer genel yanlış kanı orkideyi büyük saksıya koymaktır. Orkideyi büyük saksıya koymak beraberinde sulama sıkıntısı da getirdiğinden profesyoneller dahi bu işe girişmeyi sevmez. Tavsiyem 0.5 lt ya da 1 litrelik pet şişelerden saksı hazırlamanız. Orkideniz daha mutlu olacaktır. Şu an kullandığınız taş karışımını saksı dışında daha büyük bir saksı tabağına koyup her gün sularsanız orkidenize nem sağlayacaktır.
En orta yani taç kısmındaki yaprakta sıkıntı var gibi duruyor. Bu işi biraz ciddi kılıyor. Çünkü orkidenin ortası yani taç kısmı orkideyi ölümsüz kılan kısmıdır; yeni yaprak oradan çıkar bitkinin gövdesidir diyebiliriz. Dolayısıyla orta kısım çürümeye başlıyorsa maalesef orkide ölüm yolunda demek oluyor genelde. Benim yaşadığım acı deneyimler böyle. Neden diye soracak olursanız o gövde köklerden yapraklara suyu taşıyor,yeni yaprak çıkartıyor kısacası ana arter orası gibi. Sn.dinozor bu konudaki en büyük şahidimdir ve bir orkideme de çok iyi bakmış bir isimdir bazen ne kadar iyi baksakta orkideler ölebiliyor. Orkideler biraz nazlıdır, bilinmezdir doğaları bu. Şu an için yapabilecekleriniz odanın nemini kontrol etmek, bitkiyi havadar tutmak ve beklemek. Bundan sonrası orkidenize pozitf enerji yollamak ve en iyisini dilemek.
Küçük bir not : Işık sebebiyle ya da farklı günlerden ötürü sanırım ilk fotoğrafta gövde daha yeşil sonrasında daha sararmış. İkinci fotoğrafta gövdeden çıkan yaprak yeniyse olumlu diyebiliriz gelişmeler. Ancak eski değilse sarılık oranı yüksektir. Kendi deneyimimde iyi bir yaprak bakımından sonra yaprakları canlı tuttum herşey bitti sandım ama bir anda çöküşe geçti. Sebebi yapraklara su vermek geçici bir çözüm olabiliyor ancak.
Bana bunları diyenlere inanın çok kırılırdım çünkü kurtaracağım derdim hep ama onları şimdi daha iyi anlıyorum. Kesin ölecek hala asla demem ancak bu sonuca hazır olun. Umarım kızmazsınız ama kendinizi hazırlamanız en iyisi.
Sevgiler