View Single Post
Eski 05-10-2016, 18:13   #11
Charlaux
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi semamehmet Mesajı Göster
merhaba orkideye 1 yıldır bakıyoruz kök kısmında tutunmuş halde ince kök gibi şeyler var sebebini anlayamadım. bilgisi olan biri varsa yardımcı olabliir mi. bir de çiçek sapı kurudu diğeri çıkmaya başladı kuruyan sapı kesmeli miyim? şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba sn.semamehmet,

Uzun zamandır ağaçlar.net in kalıplaşmamış sorusunu görmek çok sevindirici Sizi bir sene boyunca orkidenizi sağlıklı tutma konusunda tebrik ederim ayrıca Ağaçlar net e özel bir hoşgeldiniz dilemek istedim; bu sitedeki zorlardan birini başarmışsınız. Size tavsiyem cesaretinizi toplayın ve yurtdışından bir orkide ekleyin koleksiyonunuza. Noid da işi kaptıysanız özel tür orkidelerden kesinlikle daha çok zevk alacaksınız. 150 lira civarında sertifikalı gümrükte takılmayacak bir orkide edinebilirsiniz aklınızda bulunsun. Bunu hobinizin ilerlemesi niyetiyle söylüyorum.

Sorunuza gelince, tahminimce köklerin bir kısmı kurumuş olmalı dolayısıyla ince bir ip haline gelmişlerdir. Bu endişelenecek bir durum değil ancak sulama yöntemlerinizi nem testiyle yapmanızda fayda var (harca kürdan batırın ıslaksa suya ihtiyacı yoktur). Orkide yapraklarında sararma olursa bu pek iyiye işaret olmaz ancak en azından şimdiye kadar iyi idare etmişler. Olası bir sıkıntının Kahramanmaraş'taki nem seviyesi olduğunu düşünüyorum tabii ikliminizi en iyi siz bilirsiniz. Şayet Kahramanmaraş nemden yoksa yine 100 tl civarında bir oda nemlendiricisi alabilirsiniz. Özellikle koleksiyonu genişletmeye karar verirseniz (bu ister NOID ister türü belli olan orkide olsun) oldukça yararını görürsünüz. Kuruyan çiçek saplarını kesmekte her zaman kesmekte fayda var çünkü orkidenize hastalık getirebilir. Sizi tekrar tebrik ederim. Keşke her orkidenin sorunu bunlar olsa ) Orkidenizde en az benim kadar sizi tebrik ediyordur inanın

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön