Orjinal Pembe Domates
- Sizlere geçen seneler ektiğim ürettiğim bir pembe domatesi tanıtmak istiyorum..
- Bir çok yerde görmüştüm ve bende bu konuda tartışmaya dahil olmuştum, pembe domates diye adlandırılan bir kaç domatesin aslında pembe olmadığı tat ve renk bakımından zayıf farklı bireyler olduğunu gördüm... verim acısından verimsiz olduğunu da gözlemlemiştim... İlk zamanlar herkesin ağzından pembe domatesi duyar olmuştum anlatıp anlatıp bitiremiyorlardı... Koca bir fiyasko Pembe domates...
- Ellerindeki domatesler orjinal pembe domates değil hemde bir kökten 3 4 tane domates elde ediyorlardı bana bu tarz bitkilerin yetiştirilmesi saçma gelmiştir.
- Bitki hem lezzetli hemde verimli olmalı ki ekildiğinde bakımı yapıldığında değsin... Haksız mıyım?
Neyse 3 yıl kadar önce elime İzmit'in Derbent ve Bahçecik dolaylarından iki farklı domates fideleri geldi gönderen kişiler akraba yani ikisi de aynı domates çeşidi çıktı... ve domates fideleri maksimum 5 cm uzunluğunda zayıf bireylerdi... Babama söyledikleri bu domatesin pembe olduğu lezzetli, verimli hatta bu pembe domatesten salça bile yapılabildiğini söylemişlerdi... (O yıllar da pembe domates furyası vardı... Herkes pembe domates yetiştirme derdindeydi...).
Neyse ben çok fazla umutlu olmasam da domatesler beni yanılttı ve bir atağa geçtiler benim fideleri geçtiler.. Şans eseri orijinal pembe domatesi yetiştirmiş oldum...ve aşağıdaki gibi bireyler oldular...
Orjinal pembe domatesi; tadı hafif şekerli, asit oranı düşük, verimli, albenisi yüksek, ince kabuklu, çekirdek oranı çok düşük, etli içi dışı pespembe, domates içinde sap kısımında hafif beyaz damarlanması mevcuttu... Tek dezavantajı hastalığa dirençli değildi...Ömrü kısa oldu..
Bir kökten en az 4 kilo domates almışımdır, Ayrıca yarı sırık tipteydi...
Sonuç olarak ben bu bitkiden tohum alıp gelecek seneler ekerim diye düşünmüştüm ki aldığım tohumları o yıl fareler yedi

ve tohumum kayboldu gitti... Bana gönderenlere ulaşmaya çalıştım ancak onlarda göndeririz demelerine rağmen göndermediler...
- Şans zaten kapıyı bir kere çalarmış benim kapımı kırdı geçti ama ben tohumu kaybettim
Sonuç olarak; benim istediğim sizinde bu tarz elinizde aynı özelliklere sahip pembe domates varsa tohumunu bana ulaştırması...