View Single Post
Eski 20-09-2016, 19:57   #540
merlict
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
Hasat ettiğim biberleri ve tohumları ayrı ayrı kurumaya aldım tohumlar içeride gölgede biberler balkonda güneşte.Sayın birnefestoprak cam tabak önermişti tohumlar için ama ben peçeteye koydum çok fark etmez galiba sonuçta hava almadan yana sıkıntı yok.Dikkatimi çeken şey biberlerin çoğunun tohumları siyah çürümüş gibiydi,sağlam alanlarda var.Aklıma acaba dalında kuruttukta tohumlar çürüdü mü diye geldi ama taze tohumlardada aynı durum söz konusu.Sanırım bu cinslerin hepsinde bu durum söz konusu.Çünkü 3-4 ayrı cinsten böyle çıkanlar var.

Çoğu şeyde olduğu gibi tohum almada da yanlış yaptığımız şeyler çok olabilir,biberi dalında kurutmak gibi mesela.Sayın birnefestoprak veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanlış gördüklerinizi düzeltin lütfen.Biberleri nasıl kuruttuğumu,tohumları neyin üstünde ve nasıl kuruttuğumu resim olarak ekliyorum.Bahsettiğim siyah tohumlarıda görebilirsiniz.
Merhabalar erkanbey

Tohum alma hatta biber tohumu konusunda ihtisas yapmış biri olarak bu kadar uğraşa gerek yok diyebilirim size.En kolay ve en sağlıklı tohum alma yöntemi, dalından koparttığınız biberi (bu biber biraz diğerlerine göre fazla olgunlaşmış olsun, neredeyse buruşmaya başlayıp, dalında kuruyacak duruma geldiğinde) saplı şekilde kopartın.Kopartığınız biberleri bir ince ip ile saplarından bağlayın ve havadar, direk güneş altı olmayan ama ışık alan bi yere asın.1-2 hafta orada kalmasını ve kurumasını sağlayın.Ne zaman oradan alacaksınız, işaret parmağınızla bi küçük fiske vurun, içinden tıkırtılar gelmeye başladı, işte o artık tohumluk olarak gelecek yıla ayrılabilir.

Kurutma işlemi sonrası saklama koşulunuza göre ister biberi ile birlikte hiç tohumunu ayırmadan; veya biberini kırıp tohumları içinden alarak saklayın. Saklama alanınızda nem ve ışık olmaz ise uzun yıllar saklayabilirsiniz.

Not: Bitkilerin anotomisinde gördüğüm bi detay varsa o da; ne kadar üzerine titrersen o kadar kırılgan oluyorlar.Sevelim ama sıkmayalım

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön