View Single Post
Eski 20-09-2016, 11:52   #11
ateşkaptan
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhanzim Mesajı Göster
Merhabalar Saygıdeğer forum üyeleri;
Paylaşmış olduğunuz değerli bilgileri uzun zamandır üye olmadan takip ediyor ve uygulamaya çalışıyorum, öncellikle bu değerli bilgileri paylaştığınız için sizlere teşekkür ederim. Şimdi üye olup hem sizlere teşekkür edip hemde aklıma takılan bikaç soruyu sormak istedim.
Topraksız tarım uygulaması yapmak için bir sera kurdum ve ilk denemelere başladım, inşallah ilerleyen zamanlarda fotoğraflarını da sizlerle paylaşacağım.
Besin eriyiği olarak Hoagland formülünü kullanmaya karar verdim ve hemen eriyikleri hazırlamaya koyuldum. Malumunuz satış yasağından dolayı Potasyum Nitrat gübresine ulaşamadım ve bu gübreyi formülde ufak değişiklikler yaparak pot. sülfat ve üre ile tamamlamaya çalıştım. teoride herşey kusursuzdu lakin bitkilerimin yaşlı yapraklarında sıkıntılar görmeye başladım ki azot noksanlığı baş gösteriyordu. Eriyikleri hazırlarken bu durumun olacağı aslında aklıma gelmişti, çünkü üre bünyesinde NO2 formunda azot barındırıyor ve bu bitkinin alabileceği form değil. Toprağa atılan üre, toprakta ki nitrifikasyon bakterilerince NH4 veya NO3 formuna dönüştürülüp bitki için yarayışlı hale gelmiş oluyor. Biz topraksız tarım yaptığımız için bu dönüşümü yapamadığımızı düşünüyorum. Sizlerin bu konu hakkında düşünce ve önerileri nelerdir merak ediyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Ben üre kullandım. Hatta bazı formüllerde ona yer verdim. Ancak az miktarda kullandığım için (Azot miktarını tamamlamak) bir zararını görmedim. Fazla miktarda Azot üre den karşılanırsa, bitki ye zararlı olacaktır.

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön