Sayın sedail, yabancı bir forumda profesyonel yetiştiricilere sordum kolcay bey için. Resimli olarak. Biberlerin ne Reaper ne de Bhut olmadığında hemfikirler. Hibrit olduğunu söylediler, arada kalmış yani. Ve araştırmalarım sonucu fark ettim ki Türkiye'deki çoğu yetiştirici aslında Reaper veya Bhut veya Moruga yetiştirdiğini düşünse de aslında %90-95 i arada kalmış biberler. Kolcay beyinki gibi. Carolina Reaper laboratuvar ortamında üretilmiş bir biber olduğu için çoğu (buna bizimkiler de dahil) eğer şanslıysak bhut ile carolina arasında kalmış şanssızsak da daha düşük capsaicin miktarlı biberler oluyor. Bizim hazır meyve olarak aldığımız Carolina Reaper'lar 1-2 hatta bazıları 3 yıllık bir bitkiden toplanıyor. Bunların tohumu da dediğim şekilde Laboratuvar ortamında üretilmiş tohumlardan oluyor. Yani biz F2 soyunu belki de F3 soyunu yetiştirirken genetik çarpıklıklar veya ana ataya geri dönüşler oluyor. Velhasılıkelam Kolcay beyin yetiştirdikleri de biraz genetik çarpıklaşma ile biraz da ana ataya dönüşle arada kalmış bir hibrit biber oluyor. Tozlaşma ile genetik karışıklık vs. Çok mümkün değil çünkü tohumun geldiği biberler her tur için özel seralarda yetiştiriliyor. Açık alanda yetiştirmek amerika ve Özellikle ingiltere hava şartları için zorlayıcı bir iş. İyi günler, aklınıza takılan bir soru olursa cevaplamaktan zevk duyarım.
|