7. Bu kaplar karanlık bir yerde (
Oda sıcaklığında) birkaç gün bekletilecek.
21. Yavruluğun sıcaklığı
yetiştirdiğiniz türe göre değişmekle beraber istiridye için 18-25 derece aralığı uygun denebilir, kompost iç sıcaklığının yükselmemesi gerekiyor önemli olan nokta bu ve nem oranı
%90 ve üzeri Olmalıdır. Bunun için yavruluğun kapağında ve etrafında küçük delikler açılacak.
Ben büyükçe bir kazanda ve 5ltlik düdüklü tencerede samanı kaynattım. Kontaminasyon sorunu yaşamadım. Torbanın her yerinden mantarlar çıkmaya başlayınca torbayı ordan burdan açtım en son tamamen sıyırmak zorunda kaldım. Öyle olunca da çok hızlı nem kaybetmeye başladı, uzun süre meyve alamadım. En son kompostu suya oturttum, bir hafta sonra suya batan yüzeyi çevirdiğimde mantar pinlerini gördüm ve birkaç gün sonra da hasat yapabildim. Benim için en zoru nemi koruyabilmekti, kapalı şeffaf bir kutuda olmasına rağmen kutuya açtığım hava deliklerinden hızla nem kaybı oluyor, tek çare kompostu suya batık şekilde bırakmak.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cree
Ayrıca okuduklarımdan şöyle bir plan oluşturdum. Yani suplilumas'ın yazdıklarından çıkardığım özet diyebilirim. Bazı noktalarda eksiklerim var.
Tam olarak bu adımları denemeyi düşünüyorum.
Sizlerinde görüşlerini almak ve yanlış anladığım yerler ve eksiklikler varsa düzeltmeniz için uygulamaya geçmeden burada paylaşmak istedim.
1. Pazardan istiridye mantarı alınacak
2. Agar karışımı hazırlanacak bir şişe ya da kavanozda düdüklü tencerede kaynatılacak.
3. Agar karışımı bu şekilde hem sterilize edilmiş hem de ısıtılarak hazırlanmış olacak. Hazılanan bu agar karışımı petri kaplarına dökülecek.
4. İstiridye mantarı el ile ikiye ayrılacak
5. Sapın şapkaya en yakın ve kalın yerinden olabildiğince küçük örnekler alınacak
6. Alınan örnek petri kaplarında bulunan agarın üstüne (her kaba üç farklı örnek gelecek şekilde) bırakılacak.
7. Bu kaplar karanlık bir yerde (Kaç derecede?) birkaç gün bekletilecek.
8. Bırakılan örneklerdeki misel gelişimi izlenecek.
9. En hızlı ve en çok gelişen misel seçilip yeniden agar üzerinde geliştirilip seçilerek ıslah işlemine devam edilecek.
10. Miselin ıslah edildiğine karar verildikten sonra bu miselden bir parça örnek deney tüpüne alınarak buz dolabında isimlendirilip saklanacak.
11. Islah edilen bu miselin çoğaltılması için cam kavanoz, filtre kahve artığı veya buğday kullanılabilir.
12. Cam kavanozların kapağı 6-8mm çapında delinecek. Sentetik elyaf ile kapatılarak filtre oluşturulacak.
13. Bu ürünlerin birisi ile tam dolmayacak şekilde (iki parmak boşluk kalmalı) kavanoz hazırlanacak, kavanozun kapağı tam olarak sıkılmadan takılacak ve üstüne içine su girmemesi için kavanozun yarısına kadar folyo kaplanacak.
14. Bu şekilde hazırlanan kavanozlar düdüklü tencerede kaynatılarak sterilize edilecek.
15. Kavanozlar soğuduktan sonra içine misel ekimi yapılacak.
16. Kavanozdaki misel sarımı iyice ilerledikten yani kek oluştuktan sonra bu kek parçalanmadan su dolu bir kaba alınacak ve üzerine tabak gibi bir cisim koyularak suda batması sağlanacak.
17. Bir gün bekledikten sonra çıkarılıp suda durulanacak ve etrafı kuru vermikulat ile sarılacak.
18. Vermikulatın kurumaması lazım bunun için ilk yarım saatte bir sprey ile ıslatılacak.
19. Bu işlem tamamlandıktan sonra vermikulata sarılı kek yavruluğa alınacak.
20. Genelde plastik elbise ya da malzeme koymak için kullanılan kutular yavruluk olarak kullanılabilir.
21. Yavruluğun sıcaklığı ? derece ve nem oranı %? Olmalıdır. Bunun için yavruluğun kapağında ve etrafında küçük delikler açılacak.
22. Bir iki haftaya kadar mantarlar çıkacak.
|