View Single Post
Eski 03-09-2016, 12:30   #136
nuaymu
Ağaç Dostu

nuaymu's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2015
Tohum çimlendirme konusunda epeyce başarısızlığım oldu. Dayanamayıp duramayıp 'bu da olsun-bu da olsun' aceleciğine düşmek, başarısızlığımın temel sebeplerinin en başındaydı
Sonunda, kendi şartlarım (ortam, zaman vs) konusuna uzaktan bakıp, yani olabildiğince uzaktan bakıp, Eskişehir iklimine de kafa tutmaktan vazgeçerek... 'bahçede tohum çimlendirme' denemelerine başlamaya karar vermiştim. Geçen yıllarda bunun ilkini gerçekleştirdim. Sonuç? Bunda da aceleye getirmişim

Yaptığım hatalardan ilki ve en büyüğü, karınca faktörünü düşünmemek olmuş. Karıncalar, vallahi de billahi, tohum delisi resmen. Tohum tohum diye çıldırıyorlar. İçlerine canım çiçek tohumlarını ekip bahçeye yerleştirdiğim saksıların neredeyse hepsini boşalttılar. Ne diyeyim? Afiyet olsun. (Her tohum tanesinin sakladığı muhteşem enerjiyi düşünürsek karıncalar haklı üstelik).

İkinci hata, saksıları bahçeye yerleştirirken çok az gömmek olmuş. Toprağın ana sıcaklık ve neminden farklılık oluşuyorsa, oradaki tohumların bahçeyle senkronizasyon oluşturmasını beklemek boşunaymış.

Üçüncü hata, saksıların üstünü açık bırakmak ve böylece hem rüzgarın hem yağmurun etkilerini hafife almak olmuş.

Birkaç tane daha sayılabilir ama... hatalarımı gördükçe kendimce kulağıma küpe etmiş ve bir plan yapmıştım. Önceki mesajda 'kar yağdığında' kısmı sanırım biraz karışıklığa sebep olmuş. Planım şöyle, hata ve noksanlığı varsa şimdiden uyarmanız ne güzel olur, tohum ve emek kaybedilmez böylece))

1. Karıncaların toprak altına çekildikleri zamanı bekle.
2. Saksı harcına gereken özeni göster.
3. Saksıları tam tamına göm, toprak seviyesiyle hizala.
4. Yağmurdan koru.
5. Saksıları yerleştireceğin yeri iyi seç, yağmur damlalarının birikip akıntı yaparak tohum sürükleyeceği eğimli bir yer olmasın mesela.
6. Üstlerini ört ama sera etkisini boz. Yanları aç mesela, bahçe sıcaklığıyla aynını yaşasın. (Gerçi bunu nasıl ayarlayacağım konusunda kafam net değil)

Şimdi soru şu: Soğuklama isteyen tohumlar kışı zaten dışarda geçireceği için soğuklanmış olacak. Diğer tohumlar için bir sakınca var mı? Sonbaharda bu şekilde ekilirlerse olmaz mı?

nuaymu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön