Konu: Açelya
View Single Post
Eski 02-02-2006, 08:51   #1
cemboa
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
Açelya

Arkadaşlar biliyorsunuz **** bilmiyorsunuz açelyadanda bonsai popüler.Açelya için bazı olumlu tecrübelerimi paylaşmak istedim.



....Açelya aslında içmekan olarak bilindiği halde benim açelyalarım balkonda.

....Bu tür, soğuğu ve suyu çok sever.Yanlız kök sistemi saçak kök olduğu için saksının yüzeyini kökleriyle hızla kapatır.Bundan dolayı yukarıdan yaptığınız sulama aşağıyaq ulaşmayabilir.Bu soğuğa rağmen hem açelyamı üstten nemli tutuyorum hemde tabağından suyu eksik etmiyorum.

....Aanladım ki Açelyahnın fazla derin bir saksıya ihtiyaç yok ama geniş bir saksıya ihtiyacı var.

....Açelyanın üretimide kolay; Fazlada uzun bir dal kesmenize gerek yok.Çeliğinizi kestikten sonra iyice ıslatılmış toprağa ekin. Üzerine uzun bir bardak kapatın.**** 5 lt lik bir su petinin yukarıdan daralmaya başladığı yerden kesin ve kalan kabın yarısına kadar torflu toprağı doldurun. Yine iyice ıslatın ve çeliğinizi ekin. kabın ağzının dış kenerını elinizle ıslatın.Mutfakta kullandığınız streç filmle kabın ağzını kapatarak streç filmin kabın ıslattığınız kenarlarına denk gelen yerleri iyice sıvazlayın ki kabın içine hava girmiycek kadar film kaba yapışsın. Direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde dursun.

....Ben tutmasını garantiye almak için ektiğim çeliğin kabın içinde iki kat büyümesini bekliyorum.

....Geldik işin en canalıcı kısmına (bana göre). Açelyanız tutar ve büyür. Fakat üzerindeki bardak **** streç filmi kaldırdıktan sonra yaprakların yavaş yavaş kızararak döküldüğünü ve bu süreç sonunda büyümekte olan filizinizin öldüğünü görürsünüz. Bunu önlemek için bardağı veya streç filmi kasım sonu aralık başı havalar soğunyunca açıp filizinizi dışarı koyun. Yapraklarının haftalar geçtikçe daha canlı bir yeşile döndüğünü aynı zamanda yeni gövdesinin kalınlaşmaya başladığını göreceksiniz.


NOT: Çiçek açınca seyrine doyamayacaksınız...

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön