Yaşadığımız yer sub-tropik ikimde yer alıyor. Buranın bir saat kuzeyi de bir saat güneyi de çok farklı iklimler. Kuzeyde çiftçi arkadaşlar domates, mısır, patlıcan ve biber dahil çoğu yaz sebzesiyle birlikte kışlıkları da ektiler. Bizim iklim bölgemizin içinde yer alan bazı çiftçi arkadaşlar da balkabağı ve kiraz domatesleri çoktan ektiler. Büyük ihtimalle Ekim'de hasat yapacaklar.
Bizim bölgemizde Haziran ortasından itibaren yüksek nemli ve çok sıcak dönemimiz başlar ve bu durum, sıcaklıklar düşmesine rağmen yağışların devam etmesiyle Eylül sonuna kadar devam eder. Bu mevsimde ben birşey yetiştirmiyorum. Sıcaklık ve nemin kontrol edilebildiği bir serada yapılabilir ama maliyeti yüksek olur diye tahmin ederim. Bu hafta fırtına ve 20 cm'e yakın yağış bekleniyor. Bakalım göreceğiz bizi sıyırıp geçecek mi.
Ben biraz sağlamcıyım, yağışların dinmesini bekliyorum. Tohum ekimlerini Ağustos'un son haftasından beri yapıyorum. Şimdi fideleri toprağa ekiyor olsam drenajı kontrol altına alamazsam mahsulü kaybederim. Tek başıma uğraşacağım bir iş değil. Bu mevsimde yeni üretim sahamızda domatesi ilk kez deneyeceğim. Bu sahanın etrafı rüzgara açık olduğu ve ısıyı absorbe edip sıcaklıkları 1-2 derece de olsa arttıracak yapılaşma bulunmadığı için domatesi öldürecek kadar bir don geçirir miyiz göreceğiz ama genelde en soğuk ay Ocak olduğu için, o zamana kadar domates hasadının çoğunu (en azından tohumları) almış oluruz diye umut ediyorum.
Daha önceki üretim sahamız etrafı evlerle çevrili bir şehir bahçesiydi ve orda hafif donlar bile geçirmemize rağmen, kışın hiç domates kaybettiğim olmadı. Burda kışı atlattırıp budadıktan sonra hasat üstüne hasat alınan 3-4 senelik biber bitkileri olan insanlar var.
Kısacası, biri sonbaharda diğeri erken ilkbaharda olmak üzere, bir senelik döngü içinde iki domates hasadı yapmamız mümkün. Güz/erken kış domatesleri çok lezzetli olabiliyor. Sıcaklıklar domatesin sevdiği komforlu seviyelere iniyor, nem büyük oranda azalıyor ve domates zararlıları da (eğer anormal mevsim koşulları söz konusu değilse) pek uğramıyorlar.
|