Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 30-08-2016, 11:06   #867
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Yukarıda kestaneye T göz aşısı yaptığımdan bahsetmiştim. İkinci tur farklı bir ağaçtan aşı yapmadığım dallar ile aşılamayı tamamlarken daha önce yaptığım hatayı farkettim. Gözü alırken dalın kalın tarafından kesmeye başlayıp ince tarafında kesimi düz şekilde sonlandıracağım yerde tam tersini yapmışım. Dolayısıyla gözü ağaca ters takmışım. Bu şekilde aşı tutarsa gelişim nasıl olur bilmiyorum ancak toprağa doğru büyümeyeceğini ve doğru yolunu bulabileceğini tahmin ediyorum Ben her ihtimale karşı daha aşağı dallardan tekrar aşıladım.

Google amca, benim ve @Taşlıbahçe nin deneyimli arkadaşları (İbrahim Amca ) ve @Lonicera nın resimlerinden öğrendiklerimi toparlarsak; gözü odunsulaşmamış taze yaprak gözlerinden ve meyvesi olan dallardan almalı. Şekildeki gibi;

Name:  aşı şekli.jpg
Views: 394
Size:  39.3 KB

Aşı yapacağımız dalın ise mümkün olduğunca dip kısmına aşı yapmalı. 'T' yi açarken dalın uç tarafından çizmeye başlayarak T nin kuyruğu dalın dibinde kalacak şekilde çizimi tamamlamalı ve diğer taraftan aldığımız gözü aynen buraya aktarmalı.

Name:  aşı şekli 2.jpg
Views: 377
Size:  30.1 KB

Dikkat edilecek nokta gözün üst düz kısmı 'T' nin üst kısmına tam oturmalı. Yerleştirme tamamlandıktan sonra aşı bandı ile 'T' nin kuyruk kısmından başlayarak çok da sıkmayacak şekilde sarılmalı ve tam gözün olduğu nokta açıkta bırakılarak T nin düz kısmı da sarılarak bağlanmalı. İki hafta sonra gözün olduğu küçük dal parçası çabuk düşecek haldeyse aşı tutmuş ancak daha yeşilimsi ve zor kopacak şekilde ise aşı tutmamış oluyor.

Burada kafama iki soru takıldı. T yi açtığım yerde aşılanacak dalın çizdiğim kısmını gözü yerleştirmek için ayırdığımda kanadın bir kısmı az da olsa daldan ayrıldı, daha sonra bant ile güzelce sardım ancak kafama takıldı burası sorun olur mu?

Bir de daha önce dal aldığım ağaçtan tekrar göz almaya gittiğimde gözleri direk ağaçtan alayım dedim ve kestiğim gözleri yaklaşık 15-20 dk. sonra yeni yerine naklettim. Naklederken havayla temasa bağlı hafiften gözün karardığını farkettim, bu sorun olur mu?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön