Sonuç nasıl aynı oluyor? Bunu anlamadım. Termodinamik hesap yaparken zaman boyutunu niye devre dışı bırakıyorsunuz? Hesaba katmıyorsunuz. Yukarıda verdiğim örnekte ocak 10 dakika boştada yanabilir. Üstüne tuğla koyarsanız. Isıyı depolamış olduk. Artık elimizde bir ısı bataryası var. Ocak kapandıktan sonra. Tam şu saniye, kendisine 10 dakika boyunca ısı verilerek şarj olmuş bir ısı bataryası var. Seranızı rüzgar enerjisiyle ısıttığınızı varsayalım. Enerji depolayan bir deponuz/bataryanız yok. Rüzgar saat 6 da esmeye başladı. 06.10'da durdu. Şayet seranızın tepesinde rüzgar tribününüz yoksa. Bu enerjiden zaten faydalanmadınız. şayet rüzgar tribünüz varsa esen 10 dakikalık rüzgar enerjisini , elektrik enerjisine, onuda ısıtıcınıza vererek ısı enerjisine dönüştürdünüz. ( çevirme işlemlerinden dolayı entropi olacak.) Seranız 10 dakika ısındı tebrikler. Ama elimde bir batarya var. Seramın şu an ısıtılmaya ihtiyacı yok. Yani rüzgar 06.10 da dursa bile ben istediğim zaman kullanabileceğim bir enerjiye sahibim. Olay bu. Yerin altında her saniye belli ısı enerjisi var. Ben kullansamda, kullanmasamda o orada duruyor. Ben ne yapıyorum onu ejder sobama gönderiyorum. diyelim karın bölgesinde 100 tuğla var. 20 derece bir ısı geldi. 100 tuğla o ısıyı hemen soğurdu.( Tuğla başına 0,2 derece soğuruldu ) Taki 50 derece ( sizin verdiğiniz örnekten veriyorum ) oluncaya kadar. diyelimki bir saat sonra 100 tuğlanın her biride 50 derece ısıya çıktı. Karın bölgesinde oda ısıya doldu taştı. Siz tam o anda sobanın boyun bölgesinin kapağını açınca, dışarıya 20 derecelik ısımı çıkacak, 50 derecelik tuğlaların yaydığı ısımı çıkacak. şayet dışarıdaki hava seranızı her saniye 0,2 derece soğutuyorsa ve siz sisteminizi 0,2 derececilk bir ısı ile besleyemiyorsanız o zaman yenilirsiniz. Jeotermal enerjinin, güneş enerjisinden, rüzgar enerjisinden hiçbir farkı yok. Kullansanızda kullanmasınızda o orada var. Diğer 2 sisteme göre avantajları, güneş gündüz var gece yok. rüzgar şimdi var 1 saniye bile yok olabilir. ( soğuk hava sıcak hava değişimleri daha oynak ) 1. Stabil bir enerji. 2-diğer sistemlerde enerjiyi dönüştürmeniz lazım. Bunda direkt kullanıma hazır. Entropi kaybı diger sistemlere çok çok daha az. 3. Diğer sistemlerde elde ettiğiniz enerjiyi depolama maliyetlerinize göre bunda depolama daha kolay,
Şayet seranız zaten biraz yalıtımlıysa neyi tartışıyoruz onuda anlamadım. Yerin altından her saniye 20 derece gelen bir sıcaklık, onunla beslenen bir soba sisteminiz/depolayan var. o sistem her saniye beslenmeye devam ediyor. O sistem tam seranızın altında bulunuyor. Çok hızlı bir şekilde seraya giriyor. Dışarının serayı soğutma hızına göre sizin ısı verme hızınız çok yüksek olacak. Ama şunu aradan çıkarılım artık. Toprakta indiğiniz derinlik, açtığınız ısı kuyusunun büyüklüğü, buradan elde ettiğiniz ısı enerjisini neye yönlendirdiğiniz/ne yaptığınız herşey hesabı değiştiriyor.
|