1. Finansal okur yazarlık pratikte uygulanmadıktan sonra havada kalır. Neden uygulama ile hesaplar çoğu zaman tutmaz.
Cevap : Hayaller yüzünden. Hayal işe başlarken, nereye yatırım yapayım sorusuna cevap ararken, vizyon pencerelerinizi kontrol ederken çok güzeldir. Bu aşamadada şarttır. Ama 2. Aşama gerçekliğe dönüş aşamasıdır. Realist düşünmeye başlamazsanız, realizmin istediği sorgulamaları yapmazsanız, hala hayal dünyasında kalıp, riskleri, giderleri, iş şemanızı düşünmek yerine beyninizde dopamin hormonunu ( mutluluk hormonu ) salgılamaya devam ederseniz, kağıt üzerindeki hesap pratiğe uymaz. Ben solucan gübresi işine girmedim. Ama türkiyede bu işten en çok kazanan kadından çoooook ama çoook yıllar önceki fikirlerimden biriydi. 1997 yılında 17 yaşımdayken düşünüyordum desem. Ne dersiniz bilemiyecem. O yıllarda türkiyenin ilk online satış sitesi, kariyer sitesi,
vb. Tonlarca site kuracak html bilgimde vardı üstelik. Ama hayat şartları başka yollara yöneltti maalesef. ( özel konular )
Örnek olarak patates yetiştirmek yazmışınız.
Arkadaşıma hanımı tarafından bir tarla kaldı. Patates ekmeye karar verdi. Yan tarlayı da kiraladı. Hesap yapıldığında gayet güzel ve 3 senede ev alınabilecek bir yatırımdı. Tabi hesap yapılırken patates 2 tl idi. Şimdi piyasada 0.50 kuruş. Böyle giderse sadece masrafını ancak çıkartacak. Bize işin uzmanları şöyle kazanırsın böyle kazanırsın dedi ama.
İşin uzmanları kısmından başlayalım. İşin uzmanları size altın yumurtlayan tavukmu satmaya çalıştı, altınyumurtlayan tavuğun altın yumurtlayacak civcivini mi satmaya mı çalıştı? Bunu bilmiyorum.Size işi anlatan kişi , şayet size birşeylerde satıyorsa o kişiye satıcı denir ve satıcıların anlattıklarının %90’ını yalan/yanlış/çarpıtılmış bilgidir. .Biz en iyi ihtimalle anlattıklarının 4 de 3’ü doğru varsayalım. Siz satıcının anlattıklarının %75’ini sorguladınızmı? Madem altın yumurtlayan tavuğun altın yumurtlayacak civciviyse siz niye bu işe girmiyorsunuz sorusunu sordunuzmu? İş akıs şemanızı bilmiyorum şu an. Yazdıklarınızda olmadığı için. Hazırlık, üretim, depolama/risklere karşı koruma/önlemler , dağıtım/satış. Başlıklarınızı işe girmeden önce plandanızmı?Hayalperest beyin en iyi ihtimallere göre bu planları yapar ve riskleri buna göre çıkartır. Realist beyin en kötü ihtimallere göre bunu yapar ve risk/getiriyi belirler. Çevre meyve/sebze hallerindeki ben amiyane tabiriyle onlara mafya/çete/tekellerin nasıl bir hükümranlık sürdüğünü inceledinizmi? “Diğer müşteri“ olma potansiyeli olan seçenekleri araştırdınızmı? Marketler, yerel halk, pazarcılar, büyük firmalar
vb. Son 5/10 yıl boyuncaki ay ay fiyatları inceledinizmi? Bana yıl bilgisi vermediğiniz için, o yılların patates fiyatlarını bilmiyorum. Ama sizin örneğinizden yola çıkarsak 2 tl den 0,5’e düştü diyorsanız teknik analize göre o ürün çoktan tepe yapmış, Siz dip yapacak aşağı yönlü trendde maalesef patetesi seçerek yanlış seçim yapmışsınız.Borsayla aranız nasıl bilmiyorum. Şahsen borsadaki teknik analiz programlarında teknik analiz yapabiliyorum. Bana son 5 yılın, yapabiliyorsanız Haftalık, aylık, açılış fiyatı ve kapanış fiyatlarını verin. Matriks programında size istatiksel olarak ister trend, ister güç, ister momentum hesaplamasını yapayım. Ve size belli bir “OLASILIK” ve kar zarar getiri riski hesaplıyayım. Bu kısım detay incelemek isterseniz benim teknik analiz bilgilerime şu linktende ulaşabilirsiniz. 9 ay teknik analize yönelmiş bir insan olarak şu forumda size anlattığım “sadece” açılış ve kapanış fiyatlarına göre ( bu çok az bir bilgi demek teknik analize göre ) bir veri kitlesinin nasıl analiz edileceğine dair bişeyler yazdım. İncelemek isterseniz.
Matriks Formülleri - Page 687
2. Verdiğiniz örnekler başka ülkelerin örnekleri. O ortama ve oranın halkının ihtiyaçlarına göre şekillenmiş. Bizde o imkanlar olmaya bilir. Örneğin bazı hızlı büyüyen ağaçlar bu forumda pik yaptı. Şu kadar sürede büyüyor. Şu fiyata satılıyor diye. Ekenlerin hepsi hüsrana uğradı. Goji berry, altın çilek ve daha niceleri.
Bu en sevdiğim kısım, her tartışmada hep karşıma çıkar. Verdiğiniz örnekler başka ülkelerin örnekleri. O ortama ve oranın halkının ihtiyaçlarına göre şekillenmiş. Bu evrensel. Arkadaşım diyorki sen türkiyede 60 ayda veya en geç 90 ayda aldığı kira getirisiyle evin alış fiyatını amorti eden evi nerede gördün. O verdiğin bilgi amerikan toplumu için geçerli. Bende diyorumki Zengin fiyatı değer kazanmış, fiyatı uçmuş evi satınalmaz. Fiyatı zamanla değerlenecek olanı alır. Arkadaşımla devam ediyorum . Şu bölgeden evi al. Hesap yapıyoruz. 72 ay sonra kendini amorti edecek. Amaan o bölgeden ev alınırmı?o bölge berbat. Burun silkiyor. 5 sene sonra yine konuşuyoruz. O bölgeden şimdi ev alırmısın. Eveeeeeet, elbette. Ama o bölgeden ev almaya param yetmezki. Yaaaaa.
İkinci sorunuzun son kısmı 1. Soru ile aynı maalesef. Satıcı size bişeyler anlattı, bu işe girişenler ne kadarını doğrulamak yerine yalanlamaya çalıştı bunu bilmiyorum. Verdiğiniz örneklerden para kazananlarda mutlaka olmuştur. Kaybeden hayalperest/tembel’de mutlaka olmuştur. Kadın vardır aşı taş yapar, kadın vardır taşı aş yapar, kadın vardır taşla kocasının başını yarar diye bir atasözümüz var.
3. . Forumdan öğrendiğim kadarı ile solucan gübresi ile ilgilenmişsiniz. Benimde matbaacı olan amca oğlum bu konu ile ilgili. Broşür bastırmaya gelen üreticiler 1 yıllık üretecekleri ürünü sattığını belirtiyor. Her yönü ile güzel ve karlı kazanç getiren bir sektör.
Amcaoğlu da başlamak istiyor ama yapmıyor. Sizde başlamadınız sanırım. Çünkü bir şeyleri üretmek o kadar sorun değil asıl olan o ürünü satmak pazarlamak.
Başka bir örnek vereyim. Matbaa kalıplarının %100 nerede ise dışarıdan geliyor. Üretmek çok mu zor. Ama iş üretmeyi geçip pazarlamaya döndü mü sıkıntı başlıyor. Kimse yerli ürün almıyor. Muhatap bulamıyorsunuz.
Solucan gübresine girmedim.( son karar olarak ) Araştırdım, soruşturdum. Tren çoktan yol almış. En büyük dertlerden biri, kendi pazarımı oluşturmaya çalıştığımda ise maalesef bizim çiftlere hendek atlatmak daha kolay. Girdi kalemlerinde sorunlar, şu an varolan işimle ona ayırabileceğim zamandandan kaynaklanan ( denetim/takip problemi ) sorunlar, yapacağım kampanyaları destekleyecek bütçe sıkıntısı vs. vs.
Matbaa kalıpları gibi bir olayda bir markaya/mafyaya/çeteye/tekele karşı savaş açıyorsanız. Tüm hazırlıklarınız tam olmalı maalesef. Satış/pazarlama stratejinizi, dayanabileceğiniz son sınırı iyi hesaplamalısınız. Marka/mafya/çete/tekel’in dikkatini çektiğinizde , bak ben sana artık risk oluşturmaya başlıyorum tarzında. O zamana kadar yaptığınız karı hesaplarsınız. Artı 5yıl , 10 yıl, 30 yıllık ( karşı tarafa oluşturtuğunuz riske göre ) o kadar karıda önceki hesaba eklersiniz. Firmanızı o kişilere satar onların yolundan çekilirsiniz. Onlarla savaşamazsın. Kazandığınız parayla ister bir süre dinlenirsiniz, ister yeni yatırımlara yönelirsiniz.
4
. Babam çantacı. Finansal olarak tüm hazırlıkları yaptık. Uzmanlarla görüştük. İşe başladık. Bizim finansal uzmanlara göre 2 yıl içinde 200000 tl öz sermayemiz olacaktı. 60000 tl ile işe başladık. Sonuç beşinci senemizde ancak 200000 öz sermayeye ulaştık.
Ben bu maddede açıkca bir sıkıntı gömedim, görmüyorumda. Eksik bazı bilgiler var. Bir o işe başladığınız yılı belirtirseniz o yıl ve arkasındaki 4 yıllık enflasyon ve devüalasyonlara göre bir inceleme yapabiliriz. 2- Elinizdeki hazır 60 bini kullandıysanız geçmişizinden, kredi çekerek kullandıysanız geleceğinizden yatırım yapmışsınız. Şayet kredi çekerek yapmışsanız. 5 yıl için, 60 binden 200 bin özsermayeye çıktıysanız. Nakit akışınızda sorun yoksa, ailenizi geçindiriyorsanız vs vs. Bence durumunuz çok iyi bile sayılır. Heleki o 5 yıl bu son 5 yılsa öpüp başınıza koyun. Açıkca bu bakış açısıyla sorun görmüyorum. 5 yılda özsermaye büyümeniz %333 , yıllara göre %66. Çok iyi bir rasyo. Termodinamiğin 3 kanuna göre ( enerjinin korunumu, entropi, mutlak sıfır ) hala 1. Kanundasınız. Enerjinizini koruyorsunuz. Sorun yok.Hatta sağlıklı bile. Sorun olabilecek tek şey sizin beklentilerinizle uyuşmuyor. Siz daha fazlasını istiyorsunuz. Bu işten kazandığınız paraları, ne yaptığınızı hesaba katmıyorsunuz. Not: Yukarıdaki bilgilere göre ancak böyle bir çıkarım yapılabilir. Bide finansal uzman dediğiniz şahıslarla ilgili bilgi yok.
5. Örnek olarak yurtiçinden örnek verirseniz forumda bizler için daha uygulanabilir olur kanısındayım. Ayrıca cevap verirseniz de madde madde yazarsanız sevinirim.
Neyle ilgili ne tarz bir örnek istediğinizi anlayamadım. Sadece çıkarımsal olarak gidiyorum şu an. 2 yılda kendini amorti eden yatırımla alakalıysa her işde bir niş / bişeyler bulabilirsiniz. Biraz amiyane bir örnek olacak ama. Sahibinden.com dan 9 bin-15 bin arasında satılan köfteci minibüsü bile alsanız. 2 yılda 15 binden fazla kazanır, yine ailenizi geçindirirsiniz. Finans bilimi açısından bakarsam muhteşem bir yatırım. (emek/zaman/risk/yatırılan paraya göre )