Merhaba,
Ankara Gölbaşında bulunan bahçemde şiddetli bir tarla faresi salgını geçirmiş biri olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
Aşağıdaki fotolar deliklerinden çıkarılmaya zorlanmış sonra telef edilmiş tarla farelerine aitdir:
Buradan bakıldığında acınası ve sevimli gözükmelerine rağmen, hızla çoğalıyorlar ve belli bir aşamadan sonra bahçedeki ağaçlara kadar herşeye zarar vermeye başlıyorlar.
İlk başlarda açılmış fare deliklerini önemsemedim. Ciddi bir önlem dahi almadım. Hatta ilk önlemim yuvalarını kapatmak gibi naif şeylerdi. Sonra çoğalmaya başladılar. İlk önce pamuklu nane yağını denedim. Ama 300-400m2 den büyük bahçeniz varsa bu yöntem ekonomik ve uygulanabilir olmuyor.
Sonra internette sıkça gördüğüm fare ve haşere kaçırıcı diye satılan ultrasonic kovucudan alıp kullandım. Hiç bir işe yaramadığını kendi gözlerimle gördüm. Hemen dibindeki yuvalarda dahi fareleri kaçıramadı.
Bir ara yuvalarında su verdim ve çıkanları öldürdüm.Bu şekilde de başa çıkamadım.Çünkü tüm delikleri kontrol altına alamadığım için bazıları yan yuvalara kaçıp kurtuluyordu. Hem de oldukça zahmetli ve zaman alan bir işti.
Belli bir zaman sonra, giderek çoğalan ve tam anlamı ile heryeri istila eden tarla fareleri, bazı ağaçların köklerini ve toprağa yakın gövdesinin kabuklarını kemirerek kurumalarına sebep olunca artık tam anlamı ile deliye döndüm.
En son, hiç ama hiç istemesemde, çare olarak kimyasal yönteme başvurdum. Burada birkaç zehirli yem var. Bazıları pelet, bazıları pasta diğerleri de zehirli buğday şeklinde. Bahçe gibi geniş alanlar için en uygun ve ekonomik çözüm zehirli buğday. Bunlardan alıp, sadece kendi bahçemi değil çevresindeki delikleri de yemleyerek savaşa başladım. Yemleme yaptıktan bir hafta sonra açık gördüğüm delikleri kapatmaya başladım. Evelden kapattığım delikler yeniden açılınca tekrar yemleme yaptım. Derken faaliyetler azaldı. Kışa girerken son yemleme ardından 2016 baharında bahçe temizlenmiş oldu.
Sizlere önerim: tarla farelerini bahçenizde görür görmez daha sayıca az iken hemen önlem almanız. Sadece üç beş delikten ibaret bir yuva ise, kazarak yuvayı yok edip içindekileri çoğalmadan telef etmeniz belki en iyisi. Sakın onlarda birer canlı diye düşünüp empati göstermeyiniz. Aksi halde hemen çoğalıp tüm bahçeyi istila edebiliyorlar. Ultrasonik kovuculara pek fazla itibar etmeyiniz.