View Single Post
Eski 21-08-2016, 15:30   #12
pomodoro
Ağaç Dostu

pomodoro's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2012
Merhabalar,

3 yildir solucan yetistiriyorum. Ufak bir kutuyla basladigim solucan projesi 3 kutuya kadar genisledi. Su anda ust uste duran kutularda, bir nevi apartmanda yasiyorlar Evdeki cop uretimi nerdeyse yok denecek kadar az. Sogan, sarimsak ve naranciye copu cikiyor sadece. Arada krizler yasandigi da oldu. Bazen koydugum seyleri begenmediler, anlamadigim nedenlerden oturu kutu muhteviyati bozuldu, solucanlarimi kaybettim vs. Uzun bir suredir iyiyiz, iyiler, tuketime, uretime ve uremeye devam ediyorlar. Benim gibi ev olceginde bu isle ugrasanlara bildigim kadariyla her zaman yardimci olmaya hazirim.

Ben yeni kutu hazirlarken pek gazete kagidi kullanmiyorum. En guzeli yumurta kartonlari (renksiz olanlar), parcalanmis koliler, tuvalet kagidi rulolari ve benzeri boya, yapiskan barindirmayan, mumkun oldugunca ham kagit. Gaizeteye supheyle yaklasiyorum cunku kullanilan murekkebin zararsiz olduguna inanmiyorum. Kullanilan kagit materyal sadece ortam olusturmuyor, kagidi ayni zamanda yiyorlar. Dolayisiyla mumkun oldugunca dogal olmasinda fayda var.

Koydugum mutfak artiklarini blenderdan vs gecirmekle de ugrasmiyorum, hatta tavsiye etmem. Cunku o zaman ortamda yogun bir bulamac seklinde kalip anaerobik kompost sureci basliyor, bu da hem koku yapiyor hem de solucanlar icin zehirli oluyor. Oyle kullanacaksaniz da ince katmanlar halinde kullanmaniz daha iyi olacaktir, oksijen almasi sart. Bir tavsiyem de artiklari canlara vermeden once buzlukta dondurmaniz. Boylece eger meyva kabuklarinda vs meyva sinegi yumurtasi varsa onlardan kurtulmus oluyorsunuz. Tabi kutulara koymadan once buzu cozdurmekte fayda var bu yontemle meyva sineklerinin onunu aldim ama su igrenc nem sinekleriyle basim belada. Bir turlu onlardan kurtulamiyorum...

Hasadimi bir kac ayda bir kutu muhteviyatini bir naylona bosaltarak yapiyorum. Tepelerine bir isik yakinca canlar diplere kaciyorlar, ben de ustten gubre hasadi yapiyorum. Ve asla tum gubreyi almiyorum. Yeni kutuyu hazirlarken islak kagit, biraz toprak, kuru yaprak vs, firinlanmis ufalanmis yumurta kabuklari ve bir miktar mamayi kutunun bir tarafina yigip diger tarafa buyuk cogunlugu hasat edilmis gubre ve solucan karisimini koyuyorum. Boylece yeni ortami bir sekilde begenmezlerse eski ortamda kalip zarar gormemis oluyorlar.

Cok rahatsiz edilmeyi sevmiyorlar. Lutfen oyle sayim falan yapmayin ben kutunun kapagini bazen 2 hafta acmiyorum bile. Kutunuzu cok sicakta, cok sogukta, gunes altindabirakmayin. Yanlarinda surekli gurultu eden bir alet vs olmasin, sese de cok duyarlilar.

Simdilik aklima gelenler bunlar kolay gelsin...

pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön