Ben yıllardır bu sitenin üyesiyim. Şahsen buradaki forumlarda okuduklarımla ( öğrendiklerimle bile ) bir ton ziraat mühendisi / seracıyla saatlerce konuşacak kadar bilgi sahibi oldum. Bizim insanımızda maalesef okumak , araştırmak yok. Ben şahsen etrafımda bi ton insanı bu susuz tarım seraları satan insanlara karşı uyardım. Biraz amiyane bir tabir olacak ama o firmaların sağmalık ineğinden başka bir şey olamazsınız diye. Öylede oldu. Sadece girişimci ruhuyla ve parayla bir işe girilmez. Girişimcilerin ilk bilmesi gereken şey ( finansal okur/yazarlık üzerine birazda kitap okuyun ) 2 yıl içinde yatırdığınız parayı size geri döndürmeyen ve bundan sonra full kar bırakmayan bir işe asla girilmez. Ev aldığınızda şayet kiraya verdiğinizde 60 ay içinde o eve yatırdığınız para geri gelmeyecekse, bazı ekonimistleride göre bu 90 aya kadar çıkar. O evi almaya gerek yoktur. 2 -3 trilyon paranız varsa zaten pek çok başka girişimde bulunursunuz ve daha manyak paraları daha kısa sürede kazanırsınız. Kar hesaplarıyla verilen bilgilere göre bu işe girişmeye ( bırakın bu işi, her işde böyledir ) çalışmak ancak lafda ve kağıtta olur. Gerçek hayatta gider kalemine oluşturan girdilere bakmanızı tavsiye ederim. Bu tarz sistemde sistemin ihtiyac duyacağı borulardan, gübreye kadar herşeyin bir eskime, yıpranma, bozulma, sigorta, afet, iklim şartları, işçi
vb. tonla gider tüm kalemleri/olasıklıkları hesapladınızmı? Hesaplayabilme kapasiteniz varmı? Herşeyde karşı tarafa bağımlı olarak bir işe girilirmi? 2 trilyonu bırakın.100 bin tl yi bile bankadan kredi çekerek bir işe giriyorsunuz. Bankaya ödenecek faizleride gider hesabınıza koydunuzmu? Seracılıkla ilgi 3-6 ay en az günde 3-4 saat biseyler okuyun, youtubeda videolara bakın. Dolaylı yollardan susuz tarım yapabileceğiniz tonlarca yöntem var. Bırakın o firmaların 10 da birini, 100 de birine yapabileceğiniz yöntemlerde var. Hintli köylü bahçesine 1 depo hazırlayıp alabalıkların suyuyla tarlasını besliyorsa ve verimini manyak artırabiliyorsa, birkaç su mühendisine danışarak, zirat mühendisine danışarak, seracılık işi yapanlarla konuşarak, okuyarak, araştırarak, biraz ÖNCE bilgi sahibi olarak bir işe girişilmeli. Bilginiz varsa zaten sahibinden.com da satılan arazilere bakarsınız. metrekaresi 1 tl den bile satılan 30.000 metrekarelik araziyi alırsınız. o arazi şartında yetişebilecek en standart ürünü bile çok basit bir iki şeyle bile 2 katına çıkarırsınız. o bile 10 dönüm/dekar ( 10000 mt ) trilyon yatırdığınız yatırıma göre , yatırım/getiri ilişkisi içinde size daha fazla kazandırır.