View Single Post
Eski 16-08-2016, 17:20   #1674
serhat bingöl
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-08-2016
Merhabalar iyi günler. Siteye yeni üye oldum.Umarım uzun süreler burada kalırım. Bende burdaki çoğu kişi gibi saksıda yaban mersini yetiştirmeyi düşündüm hobi amaçlı.1 ay önce bluecrop cinsi 2 fidan elime geçti. Küçük saksılarından çıkarıp büyük saksılara içeriğimde 3 ayrı torf (ph ları 5,5-6,6,5 ) perlit ve cocopeat karışımına diktim. fakat ilerleyen süreçlerde önce uç ve kenarlardan daha sonra tüm yaprakları saran kuruma ve kıvrılma oluştu. En büyük endişem tabi ki torpak ph ıydı. Asıl sebebi ise sanırım demir eksikliğiydi. Yaban mersini yetiştiriciliğinde uzman üyelere bir kaç sorum olacak:
1-2 ayrı saksıya (her biri 15 lt) torf ekledim (ph 5,5-6,6,5) üzerlerine de toz kükürtten 2 avuç ekleyip iyice karıştırdım ph seviyesini düşürmek amaçlı. torf nemli ve iyi hava alır iyi tepkimeye girer diye 2-3 ay sonra fidanları oraya taşımayı düşündüm. acaba torf ph nın(toprak değil) kükürtle düşürülme ihtimali var mıdır? varsa kısa sürede olabilir mi?
2- Sulama konusunda kireçli su da biraz sorunlu.Suyumuz kireçli. Mecburen intertteki iyi tariflere bakıp 5 litre sulama suyuna 1-2 gram limontuzu ekleyip 3 gün beklettikten sonra sulamayı düşündüm.Biliyorum bu çok riskli.Fakat ph optimum düzeye gelse bile limon tuzunun yapı olarak bitkiye zararı olablir mi?
3-Demir eksikliği sebebiyle şelatlı toz demir takviyelerine gerek var mıdır?
4-Hiçbiri mümkün değilse yaban mersini için asidik torfu nerden uygun fiyata temin edebilirim?
5-Saksıda yaban mersini kaç günde ne kadar sulanması iyi olur? şimdiden teşekkür ediyorum.

serhat bingöl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön