View Single Post
Eski 06-08-2016, 21:28   #786
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili İdris Şenol, besin eriyiği formülleri ya ppm olarak ya yüzde olarak veya yukarıdaki örnekte olduğu gibi anyon ve katyon dengesi olarak verilir. ppm olarak verilen değerler her zaman değil ama bazen isteğe bağlı olarak seçile bilir. Mesela siz ayni ppm değerlerini potasyum nitrat olarak yakalarsınız başkası biraz potasyum nitrat biraz potasyum sülfat kullanarak yakalaya bilir. Fosfor için sadece MKPkullanıla bilir veya MKP MAP DAP beraberce kullanıla bilir o zaman kullanılan diğer potasyum tuzlarının miktarı değişe bilir. Bunun gibi hatalar ppm olarakta ( %) yüzde olarakta yapılan hesaplamalarda yaşanır. Ancak yukarıdaki gibi bir formül verilirse ki bir çok akademik formüller böyledir hesaplamanız hiç bir yanlışlığı kabul etmez eksik noksan olmaz.
Bunu hesaplamanın yolu Anyon ve Katyon değerlerini molekül ağırlıklarıyla çarpıp ppm cinsine dönüştürerek olmaz. Nedeni yukarıda anlattığım hatalar veya farklılıklar olmasın diye.
Bakınız bu formülde ;
Anyon olarak
12 adet NO3 Nitrat azotu kullanılacak
2 adet fosfat
2 adet sülfat
0,5 adet H Co3 Bikarbonat

Katyon olarak
0,5 adet Amonyum azotu
7,5 adet Potasyum
4 adet kalsiyum
2 adet Magnezyum molekülü kullanılacak demiş.
Yaptığımız seçimlerle anyon ve katyon u eşitlememiz lazım,
şöyleki
Mg SO4 Magnezyum +2 değerlidir sülfat kökü -2 değerlidir,
Yani anyondan 2 sülfat, katyondan 2 Magnezyum gitmiştir.
4 adet kalsiyum kullandığımızda Ca ( No3)2 4 kalsiyum 8 azot gitmiştir.
2 KH2PO4 MKP kullandığımızda 2 fosfat 2 potasyum gitmiştir,
0,5 Amonyum Nitrat kullandığımızda 0,5 Amonyum 0,5 nitrat gitmiştir.
3,5 Potasyum Nitrat kullanıldığında 3,5 Potasyum 3,5 azot gitmiştir. Şimdi tabloda yerlerine koyarsak
12 azot gitti. 2 fosfat gitti, 2 sülfat gitti, 0,5 HCO3 anyonu duruyor.NH4 azotu gitti 7,5 potasyumdan 5,5 gitti Kalsiyum gitti, Magnezyum Gitti. kalan 2 adet potasyum için 2 mol KCL kullanılır 0,5 NCO3 içinde 0,5 mol Sodyum bi karbonat kullanılırsa Anyonlar ve katyonlar eşitlenmiş olur. Böylece hatasız hesaplama yapılmış olur.
Arkadaşlar tablo olarak sunamadığım için özür dilerim. Resim olarakta sunamıyorum zira fotoğraf makinem arızalandı onun için görsel paylaşımlara bir süre ara vermek zorunda kaldım kusura bakmayın. En kısa zamanda halledeceğim. Selamlar sevgiler.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön