Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu
Afyon Patatesli Köy Ekmeği bu ekmekte ekşi mayayla yapılır benim herzaman severk yediğim bir ekmektir 
|
Merhaba Emre bey, bende Afyonluyum.
Her memlekete gittiğimizde merkezden satın almadan dönmediklerimiz arasında.
Sucuk ( benim baharat yoğunluğunu çok sevdigim altinay lokumcuyu gecince sol tarafa koseye donunce oradaki mazlumogullari sucuklari aksama kalmiyor cok cabuk bitiyor kac kere yakalayamamisimdir , gerçi en kötü afyon sucuğu en iyi istanbul sucuğundan bile kac kat daha lezzetli ve hijyeniktir bence ) ,altınay lokumları (özellikle kaymaklisi buradaki lokumları beğenip yemeyen biriyimdir.)
Tabii ki kaymağı, tereyağı, peyniri, ekmek kadayifi,
pastirmasi(yine mazlumogullari ve tazesi burada yiyene kadar hic begenmezdim) vs. vs.
Daldım konuyu unuttum

herşeyin doğalı ve yöreseli daha bir güzel.
Afyon hamur işleri hala bizde devam etmekle birlikte bizimkiler ekşi mayayla ekmek yapmadıkları için tarifi yok ve bir bilgim de yok tecrübe açısından.
Kendim daha önce 40 fırın ekmek sitesinin kuru üzümle yapılan , fakat benim sadece un ve su ile yaptigim eksi maya ile sonuclanan ekmek çok güzel oldu.Bu arada sitenin sahibi çok güzek ekmek tarifleri paylaşmış.Buradan teşekkür etmeli.Bakmak isteyenlere :
Eksi maya tarifi
Eksi Maya
Denedigim ekmek tarifi
Eksi Maya Ekmegi
Ekmeği denedim ve cok güzel bir sonuc cikti ortaya.
Bana göre aynı ölçüyle daha fazla ekmek çıkar düşüncesiyle , anneme göre de mayayi taze taze yap kullan ya da 1 gunde olusmusu olmaz mi gibi pratik yaklasimlardan sonra,
mayanin saklanmasiyla alakali ise ekmekten kalan ve 1 gun dısarida bekleyen mayam fazla aktiflenince annem de ne o oyle bozulmus falan diye acayip bir tepki gosterince mayayi atmistim.
Bence maya da bir sorun yoktu bozuk bir koku degil de bakterilerin calismasiyla ortaya cikan mayalanma kokusu vardi ama goruntu de mayalar tam aktiflesmis olunca anneme oyle geldi bende gaza geldim boylece eksi maya macerasi ilk denemede guzel bir ekmek elde etmekle ve mayanin saklanmamasiyla sona erdi.
Simdi tekrar eksi maya yapmaya basladim maya olupta hamuru elde edince hamurdan parca kopararak saklayip daha sonra kullanip ekmek yapildiginda sonuc ne olacak ona bakacagim.
Bunun yaninda gecen sefer ki gibi 40 firin ekmekten yaptigim ekmek olcusunu deneyip daha sonra ayni olcu mayayla daha fazla un ve suyla miktar artirilinca da maya yeterli gelecek mi nasil olacak onu deneyecegim.
Bunlarin sonucunda ortaya cikan en iyi tariften sonra
asıl yapmak istedigim patatesli afyon somununu deneyip ,
daha sonra da diger hamur isi tariflerine gececeğim.
Suan ki eksi mayaya bir seferlik 1 tatlı kaşığı pekmez ekledim.Daha sonraları eklemeyi düşünmüyorum.
Onun kaynağı da burada
https://vimeo.com/42831353
Siz afyon ekmeği nasıl yapılıyor biliyor musunuz?
Yakınlarınızda ekşi maya ve afyon patatesli somunu yapan tarif alabileceğiniz biri var mı?
Çeşit çeşit ekşi maya yapımı var.
Yaptığım maya ne kadar güzel tutsa da ben o bildigim ekmekteki ekşi maya lezzetini ve tarifini öğrenmek istiyorum.
Hem eksi maya nasil ve kac gunde yapiliyor?
Hem de afyon ekmeginin daha ev tarzi kucuk olculere indirgenmis halinin tarifini öğrenmek istiyorum.
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.