View Single Post
Eski 23-07-2016, 17:54   #29
ioalsan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-07-2016
Şehir: Tokat
Mesajlar: 1
Kavak Ağacı

Arkadaşlar merhaba, yorumları okudum. Herkesin aklında zarar etmemek ve iyi bir kazanç elde etmek için doğru yatırım nasıl yapılır vs.gibi sorular var. Şu anda 10. yılını tamamlamış Kavak ağaçlarımın tecrübesiyle bir kaç şey yazayım.
Öncelikle kimse kimseye dikilmemiş kavaktan, öngörüm yapamaz, bunu belirteyim.
2006 yılında 750 adet Kanada cinsi kavak diktim. Bunlardan ilk sene 75 civarında fidan kökleri dikimden önce hava aldığı için kurudu, çeşitli parazitlerin taze yaprakları yemesiyle büyümeyi durduran 75 adet fidan da yaz sonunda kurudu. Ertesi sene yerlerine yenisini diktiysem de diğerlerinin arasında kayboldular ve güneşi göremedikleri için kurudular. 2. Seneye 600 civarında Kavak ağacı kaldı. Ben Tokat'ın Pazar İlçesinde bunun yetiştiriciliğini yapıyorum. Buranın iklimine ve toprak durumuna göre ekstra takviye niteliğinde gübre, şeker vs. masraflar yaptım. Bu 10 yıllık süreçte 2 defa dolu yağdı. Ağaçlara çok derin yaralar bıraktı. Son 3-4 yıldır hala kapatamadıkları yaralar var. Gün dönümü sırasında oluşan fırtınalardan kaynaklı bu yaralardan kırılmalar yaşandı. Hala da çeşitli problemler yaşamaktayım. Mayıs-Eylül ayları arasında ilk 3 sene minimum haftada 1 defa daha sonra da hafta da düzenli 1 defa sulama yöntemi uyguladım. Su sorunumu sondaj yöntemiyle çözdüm. Her sulamaya 40 liralık benzin tüketüyor. Bu 10 yıllık süreçte hemen hemen yaptığım masraf 25 bin civarında. Kalan ağaç sayısı ise 200 civarında. Ağaçların bazılarının çapı 110 cm bazıları ise 70 cm. 2 yıl daha bekledikten sonra kestirmeyi düşünüyorum. Yaptığım masrafı çıkarabilirsem ne âlâ.
Şimdi tavsiyelerime geçecek olursam. Bu işte evdeki hesap tutmaz. Çeşitli doğal afetler size hesap yapmamanız gerektiğini öğretir. Nasipten ötesi asla olmuyor.
Dikim esnasında fidanlara çok dikkat edilmeli ufakta olsa yarası olmamalı aksi halde onu iyileştirmek için uğraşan kavak kısa kalır ve güneş alamadığı için kurur. Kökler kesinlikle açıkta kalmamalı toprağıyla özenli bir şekilde sökülmelidir.
Fidan seçiminde iklim şartlarınızı iyi araştırın, su durumunuzdan, toprağın türüne, içindeki mineral seviyelerine kadar testler yaptırın ki zarar etme ihtimaliniz minimize olsun.
Fidanların dikim usulünü vs. uzman ziraatçilerin desteğiyle yapabilirsiniz.
Fidanları diktiniz, gözünüz sürekli parazit ve otlarda olmalı. Köke yakın bölümde sürekli 5-10 cm derinlikte havalandırma (çapalama) yapmalısınız. Kesinlikle ot olmamalı yoksa o küçücük otlar ağacınızı yani bebeklerinizi kurutur. Parazitlerden de çeşitli ilaçlarla kurtulabilirsiniz ama fidana değmemesine özen göstermelisiniz. Özellikle ot ilaçları ağaç yaralarına veya fidanlara değdirilmemelidir.
Düzenli olarak takviye gübre kullanmalısınız. Budama işlemi kesinlikle fidanlara uygulanmaz ağaç kendisi bir süre sonra alt dallara kurutma işlemi yapar.
Gün dönümü zamanında sulama tavsiye edilmez. Sebebi rüzgarın etkisiyle yaş toprak ağacı yerinden oynatır ve devrilmesine veya kırılmasına sebep olur. Büyük kavak kırılmaz demeyin çok fazla şahit oldum.
Kavak ağaçları suya mahkumdur kesinlikle susuz bırakmayın ama fazla da abartmayın dibinde sürekli su bulunan ağaç kurur veya devrilir.
Ağaç budamanın hiçbir faydasını görmedim baltanın değdiği yeri iyileştirmeye çalışan ağaç yanındakilerden kısa kalıyor ve zamanla büyümeyi çok aza indiriyor, bazıları ise kuruyor.
Şu an aklıma gelenler bunlar.
Kavak ağacından devasa kârlar elde etmek pekte mümkün değildir. Doğru üretim şekliyle, yatırımın büyüklüğüne göre normal şartlar altında (max.) %50 oranında kâr bırakabilir.
Tecrübelerim Kanada cinsi Kavak Ağacına aittir. Diğer türlerde değişiklik gösterebilir.
Tavsiyelerimden kaynaklanacak her türlü zarardan bireyler kendisi sorumludur. Sadece tavsiye amaçlı zararınızı minimize etmek amacıyla yazılmıştır.

Not 1:
Kavak ağacı uzaktan büyütülmez yaz boyu içinde olmak bakım yapmak şarttır. Hassas bir ağaçtır.

Not 2:
Yağmur suyu Kavak Ağacını sulamaz. Çoğu yerde fabrikalardan dolayı asit yağışları ağaca zarar verebilir.

Not 3:
Cevizle kıyaslandığında kar oranı düşüktür ama bilinmelidir ki cevizden para kazanmak için piyasaya da hakim olmak şarttır ve ceviz için bana göre 10 dönüm yetersizdir. Açıklık oranları çok fazladır. Min. 20 dönüm araziye dikim yapılmalıdır.

İletişim: ioalsann@gmail.com

ioalsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön