View Single Post
Eski 21-07-2016, 17:23   #139
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Bu sınırlama cogu pazar yerlerınde mevcuttur. Bana gore dogru bır karardır.

Halden bır kısı urunu 2 lıraya alıyorsa en az 2.5 lıraya satması gereklı. Uretıcıde o pazarda nasıl olsa kendı malım deyıp 1,5 lıra etıket fıyatı koyarsa ortalık karısır.

Bu her urun gecerlı, pazarcılarla aynı fıyatı veya az bır farkla fıyat koyarsanız kımse kımseyı sıkayet etmez. Yoksa kımse kımsenın ekmegıyle oynamak ıstemez.
İsmail bey, Benim üretici olarak 1.5 liraya sattığım maldan alıcı memnunsa, satıcı olarak ta toptancı ite kaka 1 liraya zor sattığım için, 1.5 lira beni memnun ediyorsa, sınırlamanın kime faydası var? Enflasyon denen şey nedir? Üretmeden, birilerinin cebini doldurmak için neden kanun yapılır?
Diyelim sizin eviniz var ve kiraya vereceksiniz. Sahibinden kiralık diye ilan verdiğinizde, yok efendim illa bir emlakçı araya girecek, hem ev sahibinden, hem de kiracıdan %3 avantayı cebe indirecek deseler, bu sizce neye hizmet eder? Enflasyona değil mi?
Devlet bana mazot+gübre desteği için 11 lira veriyor. Sulama birliği dekara 50 lira su parası alıyor. Bu suyu kullanırken en az yakan pancar motoru 1-2 litre mazot yakar. Sizde üreticisiniz devletin burada verdiği destek komik değil mi? Bari ayağımıza pranga vurmasalar. Pazarlamayı kendiniz yapabilirsiniz deseler. İstanbulda pazarcı arkadaşım var. Bahçeden 30 kuruşa organik sertifikalı elma satıldığını duyunca delirdi. İstanbulda aynı elma 7 liradan aşağıya satılmıyor. Ama organik yetiştirdiği elmayı istanbula sokmaya kalksa binbir güçlük çıkarılır. İnsanlar neden organik yetişmiş ürünü ucuza yemesinler?

Devlet destek olmasın, ama köstekte olmasın.


Not: Bu sene vişne fiyatları dibe vurunca, Kütahya mv. soru önergesi veriyor. "vişne üreticisi kan ağlıyor, neden buğdaya, fındığa vs. verdiğiniz destek gibi vişneye destek vermiyorsunuz? Cevap basmakalıp " efendim biz çiftçiye 11 lira mazot+gübre desteği veriyoruz." Bakan yakınlarımda olsa, söktüğüm vişne ağacını köküyle ağzından içeri sokasım geldi. Sizin bahsettiğiniz 2 liraya halden alıyor 2.5 liraya satmak zorunda. 1.5 liraya satan haksız rekabet yaratıyor lafı serbest piyasa ekonomisine ne kadar uygun. Vişne fabrikaları aralarında anlaşıyor ve bu serbest piyasa oluyor ama ben ürünümü pazarda satmaya kalkınca haksız rekabet. Batsın bu dünya!

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön