@dongyul; kökenlerin yarıdan fazlasında demirler var ve iple demirlere sadece yatmasını engellemek için halka şeklinde bağladım resimdeki kırmızı gibi. Plastik aparatlar var ancak çevresi dar, teller varmış iplerden pek farkı yok gibi, üstelik ip neyse de bahçede gözden kaçan olacaktır sağda solda tel bulmak pek hoş olmayacak.
Resimde öndeki gibi köken en fazla beş tanedir. Köke zarar vermesin diye yukarıdan indirdiğim ipi en son bu dal parsına bağlıyorum ve domatesi sarark yukarı ilerliyor.
Demir olmayan yerlere baktım elimde fazlalık bambular var, küçük dal parçası yerine bambuları kullandım, boyları bir metrenin altında ancak ince olduklarından sert olsa da toprağa batması kargıdan daha güzel ve sağlam. Boylarının yettiği yere kadar hem ipe hem bambulara sardırıyorum domatesleri mavi çerçevedeki gibi.
Geçen sene baştan bakamadığımız için sırık domateslerin çoğu dallandı, budaklandı ve almadığımız küçücük koltuklar bize büyük kanepeler çekyatlar olarak geri döndü. Onları bile aynı sera ipiyle yukarılara sardırdığım halde zedelenen domates olmadı diye hatırlıyorum. Bu sene dal-budak olmayacağı için (inşallah bakabilirsek olmayacak) ipe binen yük ve domatesin zarar görme ihtimali daha da az olacaktır diye düşünüyorum. Aksi bir durum olursa haber ederim.
Amerikan tarzı dediğiniz sanırım resimdeki gibi olacak. Aslında bana gayet uygun ancak böyle devrilir gibime geliyor. Neyse sıranın bir tarafına vaktim yetmemişti, orayı böyle yapayım bakayım nasıl olacak. Beni de deneme tahtası yaptınız ya hayırlı olsun artık
Demirlerin çoğunu domateslere harcadım. Bir kısmını bakliyat grubunda sıraların başına ve sonuna yerleştirdim. Aralarında kargılar var, bu kargıları da iple birbirine bağlayıp daha sonra da sıranın başındaki ve sonundaki demirlere bağlayacağım ki sağlam olsun. Ancak sıranın başından sonundan bağlamak yetmiyor bu kez yanlara devriliyorlar. Bunu da önlemek için dama tahtası gibi enine de bir kaç yerden bağladım mı tamam

Yani demirlerin hepsi domateslere yetmiyor, tamamına demir alsam demirci ustası gibi sezon başı-sonu taşı bakalım, yerleştir bakalım..