Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194
Bahçemin bulunduğu köyde 20-25 yıldan beri acı biber üretimi yapılmakta ve 3-4 firma günlük aldığı ürünü yerinde turşu kurup pazarlıyor. Üç sene öncesine kadar üretici az kazansa da yinede idare ediyordu. 2 sene önce fiyatlar 1,5 tl kadar düşerek dibe vurdu ve işçi çalıştıranlar zarar etti ardından iki yıl üst üste beklenmedik şekilde fiyatlar 4-5 tl ye çıkınca ve bu sefer ekmeyenler pişman oldu bu hevesle bu yıl ekenler çok daha pişman olacağını sanıyorum zira sezon açılmasına rağmen alıcı firmalar ortada yok ikisi kesin almayacağını açıklamıştı diğerleride şüpheli.
Sağlıklı tarım politikası olmadığı sürece tarım ürünlerinden şu kadar bu kadar para kazanırım demek biraz falcılık olur. Türkiye'de ceviz fiyatlarının dünya piyasaların ( 2,5-3 dolar) üstünde seyreder tahminlerin mantıklı görüş olduğunu sanmıyorum.
|
Peki çiftçiler birleşip, neden kendileri turşu üretip pazarlamayı düşünmüyorlar? Bizim köyde zamanında birlik kurulmuş. Sonuç; insanların içlerindeki fesatlık sonucu hüsran. Onun vişnesi kötü, benim vişnem daha güzel. Sonra ne olmuş? vişnesi iyi olan da, kötü olan da sürünmüş. Sen, ben kavgasını bırakıp, biz diyebildiğimiz gün bir yerlere geleceğiz. Herhalde bir kaç bin sene sonra o günler gelecek.