Potasyum magnezyum agirlikli NPK dan kastinizi anlamadim.
Bildigim su, NPK 20-20-20 icerisinde % 60 gubre % 40 dolgu malzemesi var. NPK 10-10-10 olunca % 30 gubre % 70 dolgu malzemesi var. Sonucta bunu agaca verecekseniz birisinden 2 misli vermeniz gerekecek cunku ikisi de 1-1-1 oranli. NPK 10-5-40 dersenz dolgu malzemesi % 45 kalan % 55 gubre ama N-P-K birbirlerine oranlari farkli. Bu oranlar bitkiye hangi asamada faydalidir bilmiyorum, bitki fizyolojisi uzmani bulup sormali, ama her bitki icin farkli cevap gelecegini biliyorum. Ben olsam 20-20-20 veririm, bitki alacagini alir gerisi kalir, minimum yassi varya, yapmam gereken sik sik NPK verip EC ayarlamak olurdu ki minimum yasasina gore herhangi bir element az kalmasin. Bundan sonrasi profesyonel bilgi gerektirir benim harcim degil.
Dolgu malzemesinin ne oldugunu bilmememiz de bir handikap, bu bilmedigimiz malzeme EC olarak gorunuyor, ama ne oldugunu bilmiyoruz. Tercihim yuksek degerli 20-20-20 kullanip bilmedigim malzemenin az olmasi olurdu.
Bakiniz, pazardan alinmis marulun alttaki koklu kismindan 5 cm kadari kesip suya, sade musluk suyuna koydum, kereviz sapini 4-5 cm koklu olarak kesip sade suya koydum, artik curumeye yuztutmus birkac sogani sade suya koydum. Simdi suyun icinde hic gubre yokken bunlar nasil buyudu ? Marul boy atti, dis yapraklarini koparip yedikce yeniden yaprak verip uzun sure kaldi. Kereviz sapi, ki bu bizde pek bilinmez ve yenmez, 60-70 cm boy atti ve yapraklari alip yedikce yenilerini verdi, soganlar yesillenince sogani cikarmadim, altta 2-2.5 cm kalacak sekilde kesip aldikca yeniden yesil sogan vermeye devametti.
Hic gubre kullanmadan bunlar nasil oldu ? Tek bulabildigim aciklama bitkinin kendi icinde, olmeyecek ve ureyebilecek kadar element biriktirdigi, ve buyudukce, deyim yerindeyse, sermayeden yedigi. Tipki agaclarin, ve enginar gibi kazik koklu bitkilerin elementleri koklerinde biriktirdigi ve ileride kullandigi gibi bir isleyis var gibi.
Incirin bir duvarin oyugunda buyuyup meyve vermesi gibi, o oyukta nereden buluyor makro elementi, mikro elementi, nasil EC ayarlaniyor, anlamakta zorlaniyorum.
Bir bitki uzmani bulup sormali... Bence fazla kafa yormayin, yapin oluyorsa devam, olmuyorsa bazi seyleri degistirip devam, saglicakla kaliniz
|