View Single Post
Eski 13-07-2016, 01:10   #74
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms Mesajı Göster
Benim ormandan tahsisli arazilerde ekim yapan arkadaşlarım var, gidip gördüm, bu buyük 500 - 1000 dönümlük yerlerin hepsi kuruyacak. bir çok yanlış uygulama var.

Tahminim bu işe girenlerin %50si meyva alabilecek, bu %50nin de %10u beklenen verimi alabilecek.
Orman arazilerinde, killi, kireçili, taban arazilerde bu işe girişenler toprak yapısını düzenlemeden tüzeltmeden yeterli kök çalışması olmayan topraklarda olur deyip üstün körü ekenler yarın ağaç kurumalarıyla karşılaşmaları kaçınılmaz, bir mühendisin peşine takılıp 5-6 yıl bahçe iyi gelişim gösteriyormuş gibi görülebilir bu doğaldır 5-6 hatta 8-9 yıl sorun görülmeyebilir, bu mühendisin başarısı değildir toprağın başarısıdır, böyle topraklarda mühendisin başarısı ilk etapta ne yaptırdığı ile ilgilidir temelde doğru uygulamalarla başarı yakalanabilinir,

İşini doğru yapan işini iyi bilen arkadaşları tenzi ederim ama bir çoklarını da biliyorum ki danışmanlık hizmeti vererek iyi paralar kazanıyorlar, şu gübreyi at şu ilacı at şu zaman sula, aybaşı gel maaşı al, ne zamana kadar ağaçlar kurumaya başlayıncaya kadar.

Diğer bir konu ise chandler veya diğer yandal çeşitler hadi ağaçları yetiştirdik diyelim verime yatsa bile çok iyi besin dengesi istiyor kil,kist,taban topraklar süzek geçirgen topraklara benzemez ve verdiğiniz besini kitler ağaç alamaz iç kalite düşer ürünün değeri düşer, çok iyi su dengesi ister, çok emek harcarsın az kazanırsın,

Yabancı bir videoda izlemiştim, Adam şöyle diyor.

Siz Türkler neden ovaya değilde bayıra ormana ceviz ekiyorsunuz.

Kendi kendime şöyle cevap verdim, biz Türkler çok uyanığız 15 bin lira bir dönüm yere vermektense orman arazisine bin lira veririm 1 dönüm alacağıma 15 dönüm alırım 1 dönüme 20 ağaç ekeceğime 15 dönüme 300 ağaç ekerim, hesap böyledir,
Ama evdeki hesap çarşıda tutmazzz, Toprak böyle bir şeydir kurnazlık kabul etmez.

Kısacası her şey yetiştirmek değil, iyi ve kaliteli ürün alabilmek mesele. Asıl sorun orada olduğunu görecekler ama benim sakallarım ağaracak.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön