View Single Post
Eski 12-07-2016, 07:03   #72
tarku
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Ben bir şeyler söylediğimde bazı arkadaşlar felaket tellallığı yapıyorsun diyorlar, Türkiyenin ceviz açığı çok kapatılmaz diyorlar, evet günümüzde türkiyenin ceviz açığı var bu bir gerçek hala dışarıdan ceviz getirilmekte. (Yarın olduğunda da getirilmeyecek diye bir şey yok serbest piyasa ekonomisi var fiatları daha da aşağı çekmek için ithal edilebilir)

Türkiyede büyük kapama bahçelerde (ataman çifliği hariç) henüz ürün alınamamakta, bildiğim kadarıyla büyük bahçeler kuruldu ve kurulmakta bunlardan henüz ürün alınmadığı için bu açık kapanmıyor görülüyor ama bu kapanmayacak anlamı asla çıkmamalı.

Türkiye cevize öylesine yöneldi ki önüne gelen herkes tarımı bilen bilmeyen dağa taşa herkes ceviz ekiyor, Bir taraftan umutluyken diğer taraftan umutsuzum,

Umudum,

Üretmek çok güzel bir şey, insan ürettiğiyle var olur ülke kalkınmasına katkıda bulunur, bundan daha güzel bir şey var mı? Bir çok kişi bu işi başaramayacak belki bir denge oluşacak,

Umutsuzluğum,

Birinci nedenim türkiyenin tarım politikası yok, yarın bu bahçeler tamamıyla ürün vermeye başlarsa iç piyasa dolacak ürünlerini nereye pazarlayacak, biz şu an dışarıdan ürün alırken yarın fazla ürünü dışarıya satabilecekmiyiz satacaksak kaç paradan satacağız? bugün bize ceviz satanlar yarın satamayınca fiatları nereye çekecekler? bu gün Kaliforniyada ceviz 2.5 dolara düşmüşse yarın bize satamadığı zaman nerelere düşecek tüm her şey muamma bekleyip göreceğiz.

Üsttede bahsettiğim gibi bir çok kişi başaramayacak, bu işi orman arazilerinde yapanlar, ekip bakmayıp bırakanlar başarılı olamayacaklar bir çok kişi parasını heba edecek.

Diğer yandan iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum ve herkes başarılı olsun diyorum herkes emeğini karşılığını alsın dersek 5 seneye varmaz ceviz yerlerde sürünür, çünkü ekim gerçekten çok fazla 5 yıl sonra iki tane türkiye doyurur,

İnşallah ben yanılırım.
Türkiyenin tarım politikasını tanımlayan sözler "bekleyip, görelim". Bir ceviz fidanı kaç yaşında tam verim çağına geliyor? Domates değil ki bu, para etmediğinde söküp seneye başka ürün dikebilesin. Ağaç ile uğraşırken ileriye dönük projeler olmazsa bizim düştüğümüz duruma düşmeniz işten bile değil. 6 sene önce vişne 2.5 liraya toptan alınıyordu. Bugün vişne 1.10 kuruş. Devlet ne yapıyor "Tarım bakanı, bakıyor". Fabrikalar işin kolayını bulmuşlar çinden, polonyadan vişne konsantresi getiriyorlar. İthalata sınırlama olmayınca türk çiftçisinin ağaçlarını sökmekten başka çaresi yok. Ağaçlar sökülünce ne olacak? Şimdi bize ucuz vişne satan ülkeler fiyatları arttıracak. Cevizde farklı mı olacak sizce? Amerikalıların kültüre aldığı çeşidi yetiştiriyorsunuz. Adam kendi keşfettiği ürünü size niye verir? Size ceviz satmak varken niye ağaç dikmenize izin verir? Siz ne yaparsanız yapın Amerikalıların sattığı fiyattan satıp kar edemezsiniz. Bugün 2.5 dolarmış. Yarın sizin cevizler verime geçtiğinde 1 dolara düşürmeyeceğinin garantisi nedir?

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön