View Single Post
Eski 07-07-2016, 15:37   #18
brkrcp
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-07-2016
Ceviz Yetiştiriciliği Başlangıcı İçin Tavsiyeleriniz Nelerdir?

İyi günler arkadaşlar. Hatay'da 50 dekar alanda yaklaşık 30 yıldır narenciye üretimi yapmaktayız. Arkadaşımla birlikte ceviz bahçesi dikimi projemiz var. Şuan için araştırma halindeyiz fakat internette bu konuda çok fazla bilgi kirliliği olduğunu düşünüyorum. Yolun başındayken yanlış yönlendirmelere ve yanlış bilgilere sahip olmak istemiyorum. Sonuçta bu işi para kazanmak için yapıyorum. Emeğimin, zamanımın, paramın boşa gitmesini istemiyorum. Ceviz yetiştirciliği yapan sizin gibi tecrübeli arkadaşların doğru bilgilerine çok ihtiyacım olacak.

Ceviz dikimini yapmayı düşündüğümüz bölge Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Amanos Dağları'nın eteği olarak belirteceğim bir bölge. Arazi yaklaşık 50 dekar ve orman arazisi. Rakımı yaklaşık 250 mt. Bölge iklim olarak nemli bir iklim fakat dikimi yapacağımız yerde nispeten daha az nemli bir alan. Toprak yapısı taşlı-humuslu bir toprak yapısı var. Su sıkıntımız bulunmamakta. Eğim %6-%10 arası.

İşe başlamadan önce profesyonel bir danışman arkadaştan hizmet almak istiyoruz. Toprak analizi, uygun ceviz cinsinin seçimi, dikim aralığı vs gibi konularda seçtiğimiz arazinin iklim ve toprak tipine uygun, DOĞRU yönlendirme yapacak samimi danışman arkadaşlarımızın olduğundan eminim.

Kafama takılan bazı soruları sizinle paylaşmak istiyorum. Beni aydınlatacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

1-Orman müdürlüğüne ağaçlandırma başvurumuzu yaptıktan sonra Ziraat Bankası'ndan proje için krediye başvurmak istiyoruz. Geçmiş yıllardaki kaynaklardan edindiğim bilgilere göre kullandırılan kredinin faiz tutarı küçük işletmeler için kullandırılan tarım kredisinin 1/7'si kadar ve 15 yıl sonra geri ödemeli. Bu kredi ve koşullar güncellliğini korumakta mı?

2-Ceviz bahçesi kurulumunu ticari olarak ele aldığımızda profesyonel bir şekilde incelenmiş ve yapılmış bir fizibilite çalışması var mı? Yine bu konuda çok fazla bilgi kirliliği dolaşıyor internette bazı arkadaşlar 5. yılda bazıları 10. yılda bazıları 3. yılda verim aldıklarından bahsediyorlar. Yatırımımızın geri dönüş süresi nedir?

3-Gördüğüm kadarıyla genelde Chandler tipi bodur ceviz dikimi yapılıyor ülkemizde. Bahçe kurulumunu yapacağımz bölgenin nemli iklim tipinden dolayı Chandler kararma yapar mı? Bu sorun olduğu takdirde zirai ilaçlamayla çözümü mümkün mü?

4- Dekar başına ortalama yıllık bakım giderleri nedir? Budama konusunun da ağaç için en önemli etkenlerden biri olduğunu okumuştum. Budama olarak hizmet veren ekipler bulunuyor mu her yörede?

Yapacağımız projeye ışık tutması bakımından vereceğiniz samimi cevaplara güveniyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Düzenleyen brkrcp : 07-07-2016 saat 15:42 Neden: Kısaltma
brkrcp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön