View Single Post
Eski 04-07-2016, 19:44   #47
Ferhat Ozdemir
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: Texas/Houston
Mesajlar: 61
Merhaba arkadaslar. @ebalbay kardesim emegine saglik guzel olmus.
Acizane ben de deneyimlerimden oturu bir kac yorumda bulunmak istiyorum, belki isine yarar.

Ben de kendi sistemimi yapip forumda paylasmistim, lakin devamli seyahat halinde oldugumdan kendi konumla bile ilgilenemedim. Forumda ararsaniz gorebilirsiniz.
Benim yaptigim sistem akar su sistemi. Karsilastigim eksi ve artilari belirtmek istiyorum. Belki kendi sistemine uygulayabilirsin.

Sus seviye olcumu:
Sus seviye olcumunu internette rahatlikla bulabilecegimiz ciftli ultrasonik sensor ile yaptim. Gecen yil ayni sistemi direk yaptigimda bir takim sorunlarla karsilastim. Sensor tanktaki suyun buhari ile nemlenip paslanmisti. Bu da sensoru bozmustu. Bu yil sensorun acik kalmasi gereken kisimlarini mumkun mertebe boyadim. Elhamdulillah sorun yok kac aydir.
- Eger ayni sensorden kullanirsan ki, arastirmaliarimda en ideali o (maddi ve islevlik konusunda), mumkun mertebe sensoru iyi muhafaza et.

EC Olcumu
EC olcumu cok basit gorunse de saglikli olarak calismasi tabiri caizse tam bir bas agrisi. Suyun kireclenmesi ve tuzlanmasi sensorun hatali okumasina sebep oluyor. Ben burada bulabildigim en kaliteli sensoru almama ragmen ciddi sorunlar yasadim. Hatali olcumden dolayi hatali dozlama yapti sistem. Bu da bir cok bitkiyi etkiledi. EC olcumu icin mutlaka ama mutlaka elektronik bariyer kullan. (Kendi yaptigim bariyer devresi ve hazir PCB leri var, ihtiyacin olursa yardimci olabilirim) Sensorun dogru olcum yapabilmesi icin, suya sizan elektrik akiminin olcumu etkilememesi.
Ayrica mumkunse dijital gosterge koyup EC durumunu monitorle mutlaka.

PH olcumu
PH olcumunu hafife almamak gerekiyor. bazi bolgelerdeki suyun PH orani yuksek veya dusuk olabiliyor. Benim buradaki su alkalik ve PH degeri 8 neredeyse. Eger bunu asagi cekmez isem, bitkilerde demir eksikligi goruluyor.
PH olcumu kullanacak isen, KESINLIKLE elektronik bariyer kullanmalisin. Aksi taktirde +/- 3(% degil) PH olcumunu hatali yapiyor.

Su Pompasi
Gecen yil yasadigim bir sorundan dolayi, bu yil pompa cikisina akis sensoru ekledim. Bu motorun su pompalayip pompalamadigini anlamasini sagliyor. Uzun bir sure kullandiktan sonra, gerek kireclenme gerekse tuzlanmadan dolayi motor kilitliyor. Hele de motoru zamanlayici ile kontrol ediyorsan bu kacinilmaz oluyor. DC motor kullandigin zaman, motorun calismamasi demek, yanmasi veya sensorlere zarar vermesi demek. Buna dikkat et.

Dozajlama sistemi
Dozajlama sistemini ayni senin yaptigin gibi yapiyordum, lakin ciddi sorunlar yasadim. Hava basinci ile dozajlama sistemi her ne kadar basit ve saglikli gorunse de, ciddi bir sorun teskil ediyor. Hele de senin gibi buyuk tank kullanan olursa bu sorun daha da buyuk olur.
Tanka uyguladigin hava basinci, besinin tahliye cikisindan disariya cikana kadar, tankin genlesmesine sebep olacaktir. Yani sen hava basincini 10 saniye verip, 10 saniyelik bir dozaj yapmasini beklerken; tanktaki genlesmeden dolayi, 15-20 saniye bir dozajlama gerceklesecektir. Bu da sistemi kisir donguye sokacaktir.
Tedbir olarak ekstradan cekvalf kontrollu hava tahliyesi ekleyerek havayi bir anda tahliye edebilirsin.

Besin
Besini mumkun mertebe karisitirip uygulamayi dene. Ayrica isigi gecirmeyen tank kullan. Tanka temas eden isik, besin icerisinde tuzlanmaya sebep oluyor.

------
Aklima gelenler simdilik bu kadar, selam ve dua ile, simdiden hayirli bayramlar.
Kolay gelsin.

Ferhat Ozdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön