View Single Post
Eski 29-06-2016, 10:47   #2363
MustafaTepe
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-05-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Bahçivanabi Mesajı Göster
Mustafa ağbey peki sisteminden biraz bahsedermisin burdan bakınca damlama sulama yapıyormuşsun gibi güzel gözüküyor
Bende yeni kurucam sistemi ama kararsızım yani her çeşidini öğrendikten sonra girişicem bu işe hangisi daha mantıklıysa onu yapıcam
Sevgili Bahçivan

60 cm yüksekliğinde demir ayaklar üzerine 60*40 22 ölçülerinde 11 tane saksı saksıların altına 16 lık elektrik rakorları ile her saksıya 2 adet dranaj saksıdan çıkan 16 lık borular 50 lik pimaş ile ana depoda toplanıyor.

Saksının altına çakıl taşı rakorları kapatacak kadar. çakıl taşlarının üzerine sinekli,k tel perlit ve cocokopit dranaja zarar vermesin ve sezon sonunda bitki kokleri temizlenirken malzemeler çakıl taşları ile karışmasın diye. Sinekliğin üzerine 3 ölçek cocopit 1 ölçek perlit karışımını döküyoruz. Bu arda saksıları 30 cm ara ile demir ayakların üzerine yerleştiriyoruz. Her saksıya 2 bitki dikeceğimizi varsayarak her bitkiye sulama boruları ve damlama aparatları takıyoruz. Fideleri dikiyoruz. Fidelerin ec gereksinimlerine göre sera bekçisini ayarlıyoruz. Sera bekçisinin tanklarını dolduruyoruz. Sonrası arkamıza yaslanıp bekliyoruz. Çiçek meyve vs derken fideler büyüyür askıya alıyoruz. Duruma gire 10-15 günde bir sisteme temiz su vererek sistemi yıkıyoruz. Bu sistemde sadece domatesler var ve besin eriyigini Kudret bey den alıyorum. Benim bir numaralı sistemim bu.

Gelelim 2 numaralı sisteme

Burda da bir ana tankım var bu tankın üzerinde 3 saksı içi yine cocopit ve perlit karışımı dolu ve bu damlama sistem ve fazla sular altaki tanka akıyor. vi yine bu tankdan çektiğim suılama boruları ile beslenen ve yerde bulunan 3 adet cocopit perlit karışımı saksım mevcut bunlara yeterince su veriyorum yani damla damla çok fazla su gelirse damlama musluklarını kısıyorum su az gelirse açıyorum. Ayrıca 7 tane toprak perlit cocopit karışımı yerde duran saksılarım var bunlarda yeterince su ile damlama ile besleniyorlar. Bunların dışında 2 adet sadece toprak ile dolu saksım var bunlarda besin eriyiği ile ve yeterince damlama ile besleniyorlar. Yalnız bunların içerisinde çok çeşitli sebzelerim var. Domates biber salatalık patlıcan fasulye çilek marul kara lahana biber bunları Evsera Full ile besliyorum.

3 Numaralı sistemde ise

İçine 1,2 ec değerinde Evsera Fuul koyduğum 2 adet 5 lt lik pet şişem var ve üzerine bulaşık singeri ile tutuşdurduğum marul fidelerim var. 15 gün oldu hasada yaklaştılar. Pet şileri siyah poşet ile kapladım arda poşeti aralayıp bakıyorum su çok azalmış kökler dışarıda ise azıcık su ilave ediyorum.

Önemli not: Evsera Full ile beslenen domatesler ile Kudret Bey den aldığım besin eriyiği ile beslenen domatesler arasında %50 nin üzerinde fark görüyorum. Tek ürün ve o ürün için hazıelanmış besin eriyiğini kullanmakta fayda var. Ama insanın terasında çok farklı sebzelerin olması da güzel. Ben önümüzdeki yıl bir sera bekçisi daha düşünüyorum bir salatalık bir domates. Yoksa her akşam ec ölç besin hazırla tanka dök çok yoruyor beni inanın.

Şu an beni zorlayan iki konu var

1 - Sistemin belirli aralıklarla yıkanması. Bu su sarfiyatını artırıyor. Dolayısı ile maliyet de artıyor.

2- Besin eriyiği toplamda 50 ürün olunca doğal olarak çok gidiyor ve kendimiz hazırlamadığımız için temini istanbulda olmamıza rağmen bizi biraz uğraştırıyor.

Şimdilik ne vaktim ne de kendi eriyiğimi hazırlayacak kadar bilgim olmadığında Kudret Beyden tedarik ettiğimiz eriyikler ile ilerliyoruz.

Şukarn ve minnet duygularım

Bu işte ilk yılım ve ilk deneyimim olmasına rağmen güzel şeylerin ortaya çıkmasında en büyük pay benim değildir. bana bu işin inceliklerini anlatan Değerli Büyüğümüz Abimiz Kudret Bey indir. her telefonumuza cevap vermesi yanına gitdiğimizde her sorumuza içtenlikle cevaplaması ve bize cesaret vermesi ile 495 gr lık salatalık ve salkım salkım domates yetiştirebildik.

Sanırım çok uzattık isteyen her arkadaşım gelip sistemimizi sera bekçimizi görebilir burdan okuma ve anlatılmayla çok şey öğrenebilirsiniz ama yerinde gözünüzle görünce hadi canım bu kadar kolaymıymış diyecek kadar net anlarsınız. Şimdi bu işe başlarken çektiğim sıkıntılara ve aklımdaki karışık fikirlere çorba olmuş sorulara gülüp geçiyorum.

Düzenleyen MustafaTepe : 29-06-2016 saat 11:53
MustafaTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön