Öncelikle başta Kudret hocam olmak üzere herkese hayırlı günler dilerim.Ben 5 katlı binanın terasında 8 metrekare gibi bir alanda küçük çaplı bir sera yapmayı planlıyorum.Araştırma yaparken Türkiye de bundan 8 yıl önce fen proje yarışmalarında gördüğüm hidroponik tarımın yaygınlaşmaya başladığını gördüm ve madem ben bu işi çatıda yapacağım neden o kadar kumu gübreyi çatıya taşıyayım , bende suyla bu işi yaparım dedim. Toprak ve su sitesindeki gibi autopot sistem ile yapmak istedim ama fiyatlar çok uçuk mecburen bir süre araştırmaya devam edip kendi sistemimi tasarlayacağım. Fiziksel hesaplar ve kimyasal gübre hesapları ph hesaplamalarını lise bilgileriyle yaparım o konular sorun olmaz. Ben 0 dan böyle borular la değil daha derli toplu aynı o pahalı sistemlerdeki su sitemini yapıp autopot bi sistem kuracağım. Bunuda büyük ihtimalle akıllı vana yerine sifon şamandırasıyla yaparım. Merak ettiğim konu şu. Diyelimki domates yetiştiriyorum ve saksılar yarıdan fazlası su içinde kalacak pozisyonda ana hazneye gömülü halde duruyorlar. Sürekli su ile temas halinde olan kökler bu durumdan zarar görürmü (domates için) ? 2. sorum da büyük bir domates bitkisini yetiştirebilmek için haznedeki boy ve genişlik ne ölçüde olursa kök gelişimi optimum düzeyde olur ? Saksı olarak filtre saksı kullanıp içine viyole ekim yapmayı düşünüyorum viyol içerisindeki domates köklerinin suyun tamamen içinde kalmasına gerek varmıdır yoksa altta geçiçek birkaç santimlik su viyolün bitki büyük bir ağaç halini aldığı zaman dahi bitki köklerine yeterli suyu taşımaya yetebilecekmidir ? Yoksa bitki köklerim bahsettiğim viyolü aşıp geçip kendi suyuna rahatlıkla yayılacaklarmı ?
Çok soru sordum daha ilk mesajımdan ama heyecanıma verin lütfen.Daha 2 gün önce balkonda toprak saksılarda yetiştirdiğim biber ve mısırlarım potasyum sülfat ( şeker ) gübresi sebebiyle yandılar bu yüzden umudu bu işte görüyorum artık