View Single Post
Eski 25-06-2016, 13:21   #879
selenn
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Çelikle üretim

Her ne kadar sukulentler yaprak veya gövde çelikleri ile kolay üretilebilse de bazı türlerde -ki benim için özellikle Kalanchoe thyrsiflora bu bitki- denemelerim başarısız oluyor. Çok çeşitli malzemelerde de denedim ama sonuç alamadım.

Hollanda'da Cok'un serasını dolaşırken onun çelikle üretimde kullandığı malzemeyi sorduğumda bana vermiküliti önerdi. Özellikle zor üretilebilen türlerde başarı elde edersin dedi. Ben sukulent toprağına da bir miktar karıştırıyorum. Çelikle üretimde de sırf vermiküliti kullandığımda çok olumlu sonuçlar aldım. Aynı bitkileri torfta veya perlitte de üretmek mümkün ama kanımca vermükilitte daha hızlı sonuç alıyorum ve oluşan rozetler daha güzel forma sahip oluyorlar.

Bu fotoğraftaki bitkiler yaprak çeliklerinden vermikülitte ürettiğim bitkiler. Birkaç yaprak olduktan sonra kök çevresindeki vermükilitle birlikte toprağa alıp saksılıyorum.

Name:  Sukulent bebekler 2016.jpg
Views: 997
Size:  24.3 KB

Bazen yaprak köklense de yeni bitki oluşumu başlamıyor, yaprak vermeyebiliyor. Bunun için yaprağın verdiği köklerin bir kısmını kopartıp tekrar köklenmesi için yaprağı aynı ortama yatırırsak yaprak oluşumu başlıyormuş. Bunu da bir kitapta okumuştum. Paylaşmak istedim.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön