Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Kingsor kullanmışsınız. Etkili maddesi hexythiazon. Çok zehirli bir madde ve insanlar için muhtemel kanserojen olarak (possible human carcinogen) olarak sınıflandırılmış.
Neem ağacından elde edilen ve azadirachtin aktif maddesine sahip organik insektisitlerin insana zararının olabileceği yönünde bir görüş oluşturmuşsunuz ama kanserojen bir sentetik toksin olduğu belgeli hexythiazon için içiniz rahat. Bu bir çelişki değil mi? Oysa aynı araştırmalar azadirachtin için de yapılmış, öyle bir bulgu olmadığı gibi (aksine azadirachtirin'in kanser önleyici olduğuna dair bulgular var) hedef olmayan canlılar, toprak, su, hava kontaminasyonu bakımından güvenli (ki organik bitki korumanın koşullarından).
İlaç paketinin üzerindeki bekleme süresi akut zehirlenmenin önlenmesi için belirtilen süreler, üzerinde uygulama yapılan bitkiden bitkiye ve ülkeden ülkeye göre ne hikmetse değişen gün sayılarına güvenip içimizi rahatlatma argümanı olarak görmek ne derecede doğrudur? Aynı zehir için elmada 7 gün, hıyarda 3 gün demişler. Başka bir ülkede ise aynı içerik için bu süreler 10-15 günden başlıyor. Hoş, hıyar üretip de 3 gün boyunca hasat yapmayacak bir yetiştirici de bilmiyorum doğrusu.
Elmada 7 gün olan şey hıyarda 3 güne inmez. Benzer şekilde başka bir ülkenin insanları bu içeriğe daha hassas iken bizim ülkemizde daha dayanıklı gibi bir şey de yok.
Bu sürelerin sonunda kalıntı hıyarın da, fasulyenin de, elmanın da üzerinde (sistemiklerde içinde de) vardır. Sadece akut (anında veya 24 saat gibi kısa bir sürede) zehirlenme görülmez. Fakat, aktif madde vücuda girer ve aylar, yıllar sonra etkisini kronik hastalıklar olarak gösterir, vücutta birikir, başka aktif maddelerle birlikte güç kazanır, etkisi zaman içinde daha da artar. Ne var ki, onca zaman sonra ortaya çıkan hastalıkları bu aktif madde ile ilişkilendirmek imkansız hale gelir. İlaç şirketlerinin ve süreleri kendince belirleyen ziraat teşkilatlarının elini rahatlatan da budur. Bu gibi sentetik toksinlerin hedef olmayan canlılar, toprak ve suya etkilerinden hiç söz etmiyorum bile.
Azadirachtin aktif maddeli ilacı son 15 gün içinde litresi 180 liraya aldım, en az 3 sene gider, 350 lira nereden çıktı bilmiyorum.
Bu arada kasımpatı ekstresinin bir insektisit değeri olduğunu sanmıyorum. Kullanılması gereken bitki bir tür krizantem (Chrysanthemum cinerariifolium) olmalıydı ki çiçekleri doğal pyrethrum içerir. Hoş bunu da çok çaresiz durumlarda ve çok dikkatli kullanmak gerekir zira pek hedef gözetmez.
|
Sayın Meyveli Tepe; güzel açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Yazdığınız açıklamayı 3 4 kez okudum, yer den göğe kadar haklısınız.
- Kingsor adlı kimyasal ilacının etkin maddesi hexythiazon ve kanserojen olduğunu açıkçası bilmiyordum. Eğer bilsem tabi ki de kullanmazdım. Sadece tek doz kullandım ve memnun kaldım ilaçtan, evet salatalıklar 3 gün içinde kocaman oldu iki kez toplayıp attım. Açık olmak gerekirse kullandığım için ben de pişman oldum. Söyledikleriniz de son derece haklısınız, kullanılmamalıydım. Kendi elimde zehirlendim
- Neem ağacından elde edilen ve azadirachtin aktif maddesine sahip organik ilacın yararını evet biliyorum ancak zararının olabileceğini de düşünüyorum evet şuna katılıyorum bu zararın Kingsordan az olduğunun kanaatindeyim.
- Kasımpatı ekstresinin bir insektisit değeri olduğunu düşünüyorum açıkça iki kez bu ekstretının hazırlayıp tırtıllar için kullandım ve sonuç çok iyi neredeyse %50 başarılı oldu tabi ki de bunu elle hazırlandığım için çok etkili olabileceğini düşünmüyordum ve bununda bence insan üzerine etkisi olabileceğini düşünüyorum ^^