Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms
Tesekkurler. Yaptirdiginiz ekimden once bir toprak tahlili varsa paylasir misiniz? Ideal toprak nasil olmali anlamaya calisiyorum
Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
|
Sayın yilmazms,
Toprak tahlili yaptırmamıştım ancak arazi babadan kalma, araziyi iyi tanıyorum dolayısıyla artısını eksisini de iyi biliyorum ve ona göre gübreleme ve sulama yapıyorum.
Ceviz için ideal toprak nasıl olmalı sorusu;
- Humuslu, milli ve veya milli tınlı ayrıca organik madde oranı yüksek ( 3 % ün üstü) olmalı_ki topraktaki milyarlarca mikro canlılar verdiğimiz besin elementlerini işleyerek bitkinin alabileceği forma getirebilsin, aynen aldığımız besin maddeleri barsaklarımızda bakteriler tarafından işlenerek nasıl yararlı hale geldiği gibi.
- ph değeri 6-7 arası olmalı_ki benim bahçenin bu aralıkta olduğunu sanıyorum ve bunu o civarda büyük çaplı acı biber üreticilerin söylemlerinden çıkarıyorum.
- Arazi düz ovada veya akar su kenarlarında ve toprak milli olmalı. örneğin; Yakın tanıdığımın sulama göletini besleyen çayın kenarındaki tarlasının toprak yapısı milli içersinde de yerli cins bir ceviz ağacı var. Her sene kurutulmuş olarak 100-140 kg ürün toplamakta. Amerika'da dekardan ortalama 700-800 kg ürün alınabiliyorsa bunda arazilerin ovada oluşunun etkisi büyük.
Bu şartlara uygun araziyi nerede buluruz sorusu aklımıza geliyor: Bulamasakta gerek ağaç altlarına leonardit, humik asit ve organik gübre olarakta solucan veya yanmış çiftlik gübresi vererek organik madde oranını yükseltebiliriz. ph değerini ise kükürt veya kalsiyumlu gübre vererek alt ve üst değerleri aralığına getirebiliriz.
Umarım, bilgi ve tecrübelerimi anlaşılır şekilde aktarabilmişimdir.