View Single Post
Eski 20-06-2016, 02:13   #2324
idris şenol
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nk_tarim Mesajı Göster
Merhaba,

300 m2, profesyonel sayılmayacak seviye de ancak amatör de olmayacak olan topraksız tarım işletmemizi hazırlıyoruz. Rusya'da Gürcistan'ın 200 km kuzey bölgesinde. İklim olarak Marmara ve Batı Karadeniz iklimine yakın.

Yaklaşık bir senedir çilek üzerine yoğunlaştım ve araştırmalarımı yaptım. Ancak her gün yeni fikirlerin, yeni sistemlerin ortaya çıktığı bir alan topraksız tarım ve uygun olan sistemin hangisi olduğu sorusunun cevabı da sürekli değişiyor.

Katlı sistem, kokopitte projemi hazırlıyorum. Ancak Türkiye'den danışmanlık hizmeti alabileceğim firmalardan biri dikey sistem önerisinde bulundu. Firma dikey sistem için aparatlarını üretmiş, tescillemiş. Burada foruma katkıda bulunan, emeklerini, fikirlerini paylaşan büyüklerime, arkadaşlarıma sormak istiyorum. Yarı profesyonel ve ticari bir topraksız çilek serası üzerine önerileri tavsiyeleri...

Örneğin;
1 - Katlı sistem mi? Dikey sistem mi? ya da bir başka model.
2 - Kokopit ortamı mı? ya da farklı bir malzeme.
3 - Sera yerleşim doğrultusu? doğu-batı? kuzey-güney?
af buyurun
1.katlı sistem
dikey sistem ülkemizde yeni ben henüz görmedim, belki gelecekte bu şekilde fakat macaraya atılmak bence yanlış eksik ve fazlalıklarını iyi irdelemeli
2.kokopit olmalı hatta perlitle karışık olsa bence daha iyi
başka bir malzeme akansu kültürü olabilir
pomza, zeolit ,tlaş başka malzemeler çok yaygın deyil
3.şuana gözlemlerim kuzey güney..düşünün !güneşe dönün saat 12 istikameti , solunuz doğu önünüz güney sağnız batı bitkiler daha fazla ışıktan faydalanıyor

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön