Ben Sn Yılmazms'ye katılıyorum. Hesapları dünya ceviz fiyatları üzerinden yapmalıyız. Türkiye de ceviz tüketim artışının çok üzerinde bir üretim artışı var. En azından potansiyel üretim artışı diyebiliriz. Henüz verime geçmeyen fidan sayısı ( Yanılmıyorsam 2014 yılı sonu itibariyle 10 Milyon civarı, ortalama 10-15 kg dan 100-150 bin ton), ilave kurulan ve kurulmakta olan bahçeleri ve ceviz veriminin her sene arttığını dikkate alırsak, ceviz üretiminin yakın bir dönemde (5 sene gibi) mevcut üretimin 2 katına çıkacağını tahmin ediyorum. ( Sağlıklı bir veri ve planlama olmadığı için, bu tahminler çok kaba yapılmak zorunda ) Üretim artışı, talep artışı ve mevcut ithalat miktarından fazla olması nedeniylede fiyatlar dünya fiyatlarına yanaşma durumunda.. Zaten fiyatlarda geçen seneye oranla bir düşüş görünüyor.
Türkiyede uzun vadeli bir tarım politikası olmaması nedeniyle, ileriki senelerdeki arz talep dengesini göremeden o an için karlı ürünlere yöneliyoruz. Buna Fındık, Nar gibi onlarca ürünü örnek gösterebiliriz. Amacım sadece fizibilite çalışmalarımızda realistik fiyatlar kullanmamız gerekliliği konusuna bir not düşmektir. Selamlar
|