View Single Post
Eski 16-06-2016, 11:28   #74
selenn
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mmanager Mesajı Göster
Bu çiçeği nasıl açtırmayı başardınız çok merak ediyorum doğrusu bende de var aynısından fakat açmadı baharda yaprakların girinti kısmından bir çıkıntı belirdi nasıl sevindim anlatamazsınız bir sürü çiçek açacak zannettim meğerse yeni çelikler veriyormuş....Birinci resimde altta bulunan loplophoria peyote kaktüs de deniliyor.Meksikada yenildiği zaman halisünasyon görmeye sebep oluyormuş.Güle güle büyütün az ve özmüş kaktüsleriniz.Ama çok özel türlermiş .Selamlar.
Sevgili mmanager, Epiphyllum anguliger'in uzun bir hikayesi var. Almanya'da yaşarken bir bitki fuarında karşıma çıkınca çok sevinmiştim. Zira uzun zamandır aradığım bir türdü. Çok ufak bir çelik olarak saksılanmıştı. Almanya ikliminde o ufak çelik ancak 2 dal haline geldi ve bir karış bile boy yapmadı. Normalde dallanıp boy vermesi gerekirken ne denediysem işe yaramadı. Ben de teyzeme verdim iklimden dolayı sıkıntı yaşayınca.

Bitkinin bu kadar gelişmesi, serpilmesi onun eseri aslında. Türkiye'ye temelli döndükten ve Bursa'ya yerleştikten sonra teyzem bana bir karış verdiğim bitkiyi koca bir saksı olarak geri getirdiğinde inanamadım. O zamandan beridir de bende.

Bol güneş alan kapalı balkonda. Direkt güneş altında durmuyor, hava sirkülasyonu iyi bir konumda. Toprağı humuslu ama kumlu. Sulamasını toprak tamamen kurudukça hatta yapraklar belli bir oranda büzüştükçe yapıyorum. Yılda 2 kere de vitamin veriyorum. Dönem dönem de sulama suyuna Neudorff'un Baldrian Extrakt etiketli çiçek ve meyve oluşumunu destekleyici vitaminini katıyorum.

Çiçeklenme için bu türde birincisi belli bir olgunluğa ulaşmış hale gelmesini beklemek gerekiyor. İkincisi ise sulama konusunda çok aceleci davranmamak gerek. Eğer sulamayı sık yaparsanız bitki bol miktarda yaprak veriyor. Ara ara yaprakların büzüşmesini sağlarsanız bitkide çiçeklenmeye yatkınlığın arttığını tecrübe ettim. Umarım kısa sürede sizinkinin de çiçeklerini görürüz. Bütün evi mis gibi limonumsu bir kokunun sardığını göreceksiniz.

Lophophora williamsii gibi bazı yenilebillen kaktüslerde çeşitli etkiler gözlemlenmiş. Halisünasyon görmeye sebep olan türlerden olduğunu ben de yeni öğrendim okuduğum bir kitapta. İlginizi çekerse kitap ismini verebilirim. "Succulents Simpliflified" yazarı ise Debra Lee Baldwin. Güzel bir kaynak, kapsamlı...

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön