Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur
...rüzgar gülüne de bayıldım, ışığı yeterli oluyor mu? Gece aydınlatması nasıl bahçenin?
Sebzelerinizin tadına sizden önce sincaplar bakmış, içeri girme teşebbüsünde bulunmuyorlar değil mi? Bir kaç yıl üst üste denememe rağmen ortanca yetiştirmeyi başaramayan bir Ankara'lı olarak güzelliklerini uzun uzun seyre daldım, bitkilerinin, çiçeklerinin gelişmiş hallerini düşündükçe heyecana kapıldım. Kuş evi, kuş banyosu köşesi, süs havuzu gibi aksesuarlar hayal ettim.
...
|
Hoşgeldin.

Bahçe süslerinde sana yaklaşmamız uzun zaman alacak ama takipteyiz. Aynen bahsettiğin gibi kuş evi, kuş havuzu ve de büyük havuz planda var. Yavaş yavaş... Yalnız senin gönderdiğin eklentiler açılmıyor.
Bu yaprak şekilli taş yapımını görmüştüm. O da çok güzel, belki denerim.
Rüzgar gülünün ışığı beklediğimden iyi aslında. Ama çevreyi aydınlatmaya yetmiyor tabii. Zaten solar lambalar genelde gece aydınlatmasına yetmiyor. Bizim bahçede eskiden kalma elektrikli bahçe lambaları var. Yalnız bir kısmı betonu kırdırırken zarar gördü, bir kısmı da bozuk. Tam sayısını bilmiyorum ama 20 tane olsalar 7'si falan yanıyor.

Onları da gitmeden amcam onarmıştı zaten. Ama bahçeyi dolaşan hazır elektrik hattı olması çok güzel. Lambaları zamanla onarırız ya da yenileriz. Bir de zamanlayıcıya bağlı. Kurduğun saate göre otomatik yanıp sönüyorlar.
Eski sahipler hem ışıklandırma sistemini hem de sulama sistemini kurarak çok güzel bir iş yapmışlar.
Sincaplar evle ilgilenmiyor. Bizi görünce de hemen kaçışıyorlar. Sebzelere dadanmasalar pencereden izlemek çok zevkli aslında.
Ortancalar Ankara için tam sınırda gerçekten. Soğuğa dayanıklılık bilgilerine bakınca kurtarır gibi geliyor ama o kadar kolay olmuyor. Belki de güney cephede, korunaklı bir yerde ve de sarıp sarmalayıp, dibine de gübre ve saman yığarak olabilir.
İnanır mısın bu iklimin de sorunları var.

Seninkiler de dahil olmak üzere forumdaki şakayıkları gördükçe heveslenmiştim. Bir de şu alttaki fotoğrafı görünce bir beyaz, bir açık pembe, bir de koyu pembe, hem de kokulu türlerinden alıp yanyana dikmeye karar vermiştim.
Ama bir baktım ki şakayık en fazla 8b'ye kadar yetiştirilebiliyor. (
Heirloom Peony, Garden Peony Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima') Oysa burası 9b/10a. Soğuğa dayanıklılık listelerine bakarken hep alt sınıra bakardım, ilk defa üst sınırın yetmediği bir durum oldu.

Sonra da çevrede insanlara sordum, gerçekten de burada çiçek açmıyormuş. Şakayık hayalleri rafa kalktı yani. Ben de ortancalara ağırlık vereceğim.
Her iklimin artısı eksisi var...
Her zaman beklerim.