View Single Post
Eski 11-06-2016, 14:21   #100
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,129
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asduskun Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı

1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu?
2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı?

3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin?
4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi?

5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da

Tekrar teşekkür ederim




Sent from my iPhone using Tapatalk
Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.
%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.
HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). http://www.agaclar.net/forum/orkide-...mi/37576-5.htm bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön