View Single Post
Eski 09-06-2016, 17:50   #583
eceyıldız
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Eskiden iyi hatırlarım biz tandırda ekmek yaparken bir mayamız vardı hamur yoğuracağımız zaman bu bezeyi suda eritir hamuru bununla yoğururduk. Hamur mayalanınca ekmeğimizi yapar son kalan bezeyi unun içinde bir daha ki ekmeğe kadar saklardık. Tabi eskiden derin dondurucular yoktu az ekmek yapılırdı hafta da iki defa tandırda ekmek yapardık. Daha sonra ne oldu bilmiyorum mayayı kaybettik. Sonra normal yaş maya ile ekmeğimizi yapmaya başladık. Ama o eski mayanın ekmeği daha lezzetli ve daha dayanıklı olduğunu biliyorum sadece o değil o maya ile şalgam turşusu ve her türlü (biber, salatalık, acur gibi ) turşu yapılırdı. Onuda mayayı irmik dediğimiz bulgurla yoğurup yaparlardı işte bende bu yüzden bu ekşi maya olayına merak sardım çünkü o maya ile yapılan ekmeğin ve turşunun tadına doyum olmaz. Buradan okuduğum kadarıyla bizim eskiden kullanılan mayaya çok benziyor, mayayı arttırmak için bir kaşık mayayı biraz una yoğurup mayalanmaya bırakılırdı yalnız o maya unun içinde saklanırdı. Burada daha saklama tekniklerine bakmadım ama anladığım kadarıyla sürekli besleyerek saklanıyor. Bu da o maya ile farkı mı oluyor yaksa yeni bir saklama tekniği mi öğrettim size bilemiyorum çünkü şimdilerde de bu mayayı dondurucuda saklayıp kullanmak istenildiğinde dondurucudan çıkarılıp aktif hale yani uyandırıldığını biliyorum. Ama nasıl yapıldığını bilmiyorum.

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön