View Single Post
Eski 08-06-2016, 21:38   #1
firdevs-i
Ağaçsever
 
firdevs-i's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2015
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 64
firdevs-i / Bahçe

Merhaba ağaçlar.net üstadları.
Sizleri o kadar uzun zamandan beri takip ediyorum ki. Siz beni tanımasanızda ben çoğunuzu yan komşummuş gibi görmeye başladım artık.

Bu siteyi fark etmem, 4 sene önce bir bahçeli ev hayaliyle yola çıkmamla başladı. 2 senedir de evimde oturuyorum. E nerdeydin şimdiye kadar diye sorarsanız eğer, çiçeklerin isimlerini bile yeni yeni öğreniyorum sayenizde. Bizim burada her soğanlı çiçek ismi zambak , bahçe çiçekleri nergis her çiçek açan ağaçta erguvan. İşin komiği yaşadığım kasabada erguvana hiç rastlamamış olmam. Bir çiçek hakkında bilgi almak istiyorum ama ismi olmayınca sonuç sıfır. Her çiçek başlığına gire gire okuya okuya aynısafalarım, kadife çiçeklerim, galalarım, atlaslarım, kalanşolarım, sukulentlerim, amerilislerim olduğunu öğrendim sayenizde. Hal böyle olunca da sayfa açmak fikri gelişemedi bünyede. Kötü tarafı da kendimi bilgi hırsızı gibi hissetmem oldu. Bu histen kurtulmak için artık bende varım diyorum ve beni de aranıza kabul etmenizi tüm kalbimle diliyorum.

Çiçekleri, toprağa basmayı, hayvanları, ağaçlara sarılmayı, dalından sebze-meyve yemeyi, doğal beslenmeyi, yoğurt-peynir-ekşimayalı ekmek yapmayı, tohumdan fide üretmeyi, ağaçlar.nete gönül ve emek verenleri çook seven biri olarak bahçemi huzurlarınızda paylaşıyorum. Sayfama vakit ayırıp yorum yaparsanız çok memnun olurum.



Bahçenin bulunduğu şehir : BALIKESİR-SUSURLUK

Bahçenin büyüklüğü : 800 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Eski bir ev vardı ve yoldan aşağıda kalıyordu. Toprak dolgusu ile kot farkı minimuma indirildi.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2 yıl

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Daha tasarlanmadı. Bahçe dış duvarları yapıldıktan sonra şekil alacak. Biraz evin konumuna göre doğaçlama bir düzen yapıldı.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel yapılıyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Evin üç tarafı bahçe artı açık otopark.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Hemde çok var. Bahçe duvarları olacak. Sebze alanı yapılacak. Kuyu yapılacak. Tavuk kümesleri yapılacak.Şu an bahçe bizi çok yoruyor. Damlama sulama ve fıskiyelerle kendi kendini sulayabilen yani sürdürülebilir bir bahçe yaratmak.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Yabani zeytin ıhlamur, erik, nar, incir, badem ve adını bilmediğim dikenli bir ağaç(gölgesi harika) arsayı satın aldığımızda vardı yani büyükler. Birde her çeşit meyve fidanı alarak alt bahçeye 2014 kışında ektik. Şu anda fire vermedik.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Her bitkiye o kadar çok bir açlığım varki hepsini ayrı ayrı anlamaya çalışıyorum. Su-hava-güneş-gübre-sıcak-soğuk-rüzgar istekleri nelerdir diye çok vakit harcadığımdan hepsi benim için özel.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Yok.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Yapıyorum. Tohumdan ve çelikle üretiyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Şehir içme suyuyla hortum ya da kova ile sağlanıyor.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Kova ile sulama hortuma göre daha az su harcamamızı sağlıyor. Üşenmez sek kova ile işler acele ise hortumla.

Toprak özellikleri : Ön ve arka bahçeye 8 traktör milli toprak ve 2 traktör gübre getirip karıştırıp yaymıştık taşınınca. Diğer taraflar taşlı

Kompost yapıyor musunuz? : Emekli oluca (3 yıl) yapacağım. Sebze atıklarını bahçeye atıyorum.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Tabi ki oldu. Hala da oluyor.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Hiç ilaç kullanmıyorum.

Bahçeniz organik mi? : Evet.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Keçi gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Fare var. Kedilerim yakalıyor.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?: Vahşi sulama yapıyoruz.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?:

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?: İyi ki bahçeli bir eve taşınmışım. Eskiden işten gelince evin işleri hemen biter bol bol kitap okurdum. Taşındığımdan beri hava kararıncaya kadar bahçedeyim sonra evin işleri derken hiçbir şeye vakit kalmıyor. Ama yinede iyi ki böyle bir karar almışız. Hayvanların sevgisi, çiçeklerin güzelliği, evden ayağını uzattığın gibi toprağa değmek paha biçilemez.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?: Hayır.

firdevs-i Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön